Jan Bakker opende, met de nodige humor, Open Monumentendag bij het pontje. | Foto: PvK
Jan Bakker opende, met de nodige humor, Open Monumentendag bij het pontje. | Foto: PvK Foto:

Veel gezelligheid en activiteiten bij jubilerend pontje

monumentendag n Dit jaar werd Open Monumentendag in Katwijk officieel geopend bij het eeuwenoude pontje van Valkenburg.

Door Piet van Kampen

Aanleiding voor het organiserende comité was het 400-jarig jubileum van het aloude veer over de Oude Rijn. Meestal is een opening een vrij kort en serieus gebeuren maar dit keer vierde feestelijke gezelligheid en luchtigheid de boventoon. Jan Bakker, nauw betrokken en kenner van de historie van het pontje opende het gebeuren. Met zijn humor doorspekte speech zette hij direct al de toon op een 'Plek van Plezier', relaterend aan het thema van dit jaar. Hij onthulde dat 400 jaar geleden de heer Hertoge van Valkenburg nieuwe tarieven vaststelde vandaar de viering van het jubileum. Het is echter gebleken dat in andere documenten het pontje al in 1372 genoemd werd. Dit even terzijde.

Bakker nam Cornelis Visser nog even bij zich en betitelde hem als burgemeester van Valkenburg. Als hertog gekleed overhandigde hij de burgervader een brandbrief met de opdracht goed voor het pontje te blijven zorgen. Overigens is het huidige pontje geen varend erfgoed maar het eeuwenoude bestaan wordt als immaterieel erfgoed bestempeld.

Valkenburgse Pontkoeken

Deventer heeft zijn koek, Den Bosch de Bosssche Bollen en nu heeft Valkenburg sinds zaterdag de Valkenburgse Pontkoek, een heerlijke lekkernij ontwikkeld door bakker Teun den Dulk. De eerste hap was deze dag voor Valkenburgs eerste burger en daarna werd er op het gezellig volle plein volop van genoten door de andere aanwezigen.
Hetzelfde plein waarop diverse oud-Hollandse activiteiten in klederdracht waren. De smid, kantklosters, nettenboetsters, tule borduursters en de ouderwetse wasvrouw. Ze waren er. Met een bakje of een sapje, een warm visje, een stukkie muziek erbij en mede dankzij het prachtige weer was het er goed toeven.

Op tournee

Meer dan 8000 mensen bezochten diverse monumentale gebouwen of plekken in de gemeente.
Het Katwijks Museum, met onder andere de Culturele Markt, was de grootste plaatselijke trekpleister. Maar ook het woonhuis van de familie Freke in de E.A. Borgerstraat- voor het eerst op de lijst- trok veel bekijks. Het museum van de Stichting Historisch Vliegveld Valkenburg op het voormalige vliegveld was ook in trek evenals diverse kerken. In Rijnsburg werden de Laurentiuskerk en het Spinozahuis goed bezocht. De belangstelling was dit jaar weer groter en daar zal het mooie weer mede debet aan zijn geweest.

Klederdracht en oud-Hollandse activiteiten. | Foto: PvK
Een gezellige boel in Valkenburg. | Foto: PvK
Oud-Hollandse ambachtelijkheid. | Foto: PvK