Hedwig houdt van de natuur en schrijven van o.a. gedichten. | Foto: CvdS.
Hedwig houdt van de natuur en schrijven van o.a. gedichten. | Foto: CvdS. Foto: Carin van der Spijk-Kralt

Gedichten en foto's van Hedwig Stuivenberg

n 'Mijn inspiratie komt uit de natuur'

creatief n Ze is geboren en getogen in Valkenburg. En daar is Hedwig Stuivenberg-Bleijswijk (56) trots op. Deze week geniet ze dan ook volop van de festiviteiten van de jaarlijkse mart.

Door Carin van der Spijk-Kralt

In het dagelijks leven is Hedwig werkzaam in het LUMC als Research Coördinator op de afdeling Hematologie. Hedwig hierover: 'Op deze afdeling begeleiden we patiënten, die bloed- , lymfklier- of beenmergkanker hebben en behandeld worden in studieverband. Aan de standaardbehandeling wordt bijvoorbeeld een nieuw middel toegevoegd waarvan de artsen-onderzoekers hopen op een beter resultaat met minder bijwerkingen. Omdat studie patiënten precies volgens protocol behandeld en vaker gecontroleerd moeten worden, komen ze vaker naar het ziekenhuis. Met hen hebben we dan ook een intensief contact.'

Hobby

Als hobby schrijft Hedwig gedichten. 'Ik ben altijd met taal bezig. Als kind heb ik mijn eerste 'versje' geschreven en zat ik ook vaak te lezen. Mijn eerste 'echte' gedicht schreef ik toen ik belijdenis deed en heb ik tijdens de kerkdienst voorgedragen. 'Verder schrijf ik graag reisblogs gecombineerd met foto's ', vertelt Hedwig.

Een aantal jaar geleden maakte ze kennis met de foto's van fotograaf Dirk van Egmond. 'Na een toevallige ontmoeting raakten we met elkaar in gesprek. Dit heeft uiteindelijk tot een fijne samenwerking geresulteerd', vertelt Hedwig. Het duo heeft inmiddels een tweetal boekjes uitgegeven. 'Beeldspraak' toont mooie sfeer- en natuurbeelden versterkt of aangevuld door passende en gevoelige teksten en gedichten. Het boekje 'Gemis' is een mooi en gevoelig kijk- en leesboekje voor tijden van afscheid en verdriet.

Haar inspiratie voor de gedichten haalt de Valkenburgse meestal uit de natuur. 'Ik wandel graag in de natuur en ben ook echt van het moment. Als iets me opvalt of raakt, maak ik er een foto van. Vaak komen er onderweg al wat steekwoorden naar boven. Eenmaal thuis bekijk ik de foto('s) en staat het gedicht eigenlijk vrij snel op papier', vertelt Hedwig over haar werkwijze. Bescheiden laat ze weten dat haar gedichten geen literaire waarde hebben: 'Mijn gedichten zijn eigenlijk versjes, gedachtenspinsels die voor iedereen toegankelijk zijn. Je begrijpt meteen wat ik bedoel, en dat maakt het persoonlijk. Ik vind het dan ook erg leuk dat mijn gedichten en foto's nu regelmatig in De Rijnsburger zullen verschijnen en dat werkt weer inspirerend voor nieuw werk', laat Hedwig weten. Naast deze bijdrage is Hedwig ook toegevoegd aan het panel van de rubriek 'Daar vraag je me wat'. Ze neemt de plaats in van Linda Smit-van den Berg.