LTO tegen plattelandswoning

buitengebied n De ondernemersorganisatie LTO Glastuinbouw Nederland is tegen het omzetten van de bedrijfswoning op Hoogeweg 28 in Rijnsburg naar een plattelandswoning. De organisatie tekende bezwaar aan. Op 3 september werd er een ambtelijk hoorzitting gehouden over het geschil.

Door Nico Kuyt

De rustieke stulp ligt in het tuinbouwgebied 'Kloosterschuur'. Een bedrijfswoning hoort bij een bedrijf en mag alleen bewoond worden door een persoon die verbonden is aan dat bedrijf. Er ligt dus een beperking op. Een plattelandswoning is een zelfstandige woning en kent deze beperking niet. De eigenaresse van Hoogeweg 28 wil het nu laten omzetten.

B&W is het ermee eens en verleende de vergunning. Dit tot ongenoegen van LTO. De raadsvrouwe van de organisatie gaf tijdens de hoorzitting aan dat het totale areaal van glastuinbouw behouden dient te blijven. In haar ogen is een plattelandswoning niet toegestaan en zijn ook nadere onderzoeken niet uitgevoerd.

Een zienswijze die de woordvoerster voor de eigenaresse bestreed. Het voldoet aan alle eisen die de gemeente stelt. Er is al aan de Hoogeweg een woning omgezet en zij benadrukte dat als de een het mag, het de ander niet onthouden kan worden. Ook is de woning al zo´n 20 jaar al gescheiden van het bedrijf en zo´n 11 jaar is ook het eigenaarschap overgeschreven. Er is dus al een gedoogsituatie ontstaan.

Kruithuisjes

Dit wekte op 3 september de verwondering op van de raadsvrouwe van LTO. Waarom heeft de gemeente een omzetting bij de laatste herziening van het bestemmingsplan dan niet meegenomen. En het had ook verbonden kunnen worden met de recente aanvraag van een vergunning voor nummer 28B. Het idee is om daar arbeidsmigranten te huisvesten.

Maar de woordvoerster wees erop dat dit de drie kruithuisjes zijn die liggen op Katwijks grondgebied en liggen op een vrij grote afstand van nummer 28. Een ander deel van het complex, nog twee gebouwen, liggen op Voorhouts grondgebied en het geheel wordt ontsloten vanaf de Rijnsburgerweg in Voorhout. Er is de afgelopen jaren overigens nogal wat gedoe geweest met het complex. Een ontwikkelaar heeft het decennia geleden aangekocht, maar kon er weinig mee, er ligt een agrarische bestemming op. Het werd gekraakt. Toen dat was opgelost wilde de ontwikkelaar ze gebruiken voor opslag. Door een foutje in de aanpassing van het bestemmingsplan zou hij er grote hallen kunnen neerzetten op het Voorhoutse deel en snel werd het bestemmingsplan weer veranderd, wat tot rechtszaken leidde.

Maar van al dat geraas heeft de woning op nummer 28 geen last. Over het geschil met LTO gaan de ambtenaren de vergunning nog eens tegen het licht houden. Uiteindelijk wordt er een beslissing op het bezwaar genomen. Dit gaat enkele weken duren. Dan wordt bekend of het een plattelandswoning mag heten.


Getuigen gezocht

Inbraak n Afgelopen weekend heeft er een inbraak plaatsgevonden in de winkel van Bakkerij Den Dulk aan de Oegstgeesterweg in Rijnsburg.

Een alerte bewoner zag, in de nacht van zaterdag op zondag, de deur openstaan van de winkel en vertrouwde het niet. Direct heeft deze bewoner de politie gebeld. Ter plaatse werd geconstateerd dat er was ingebroken. De politie is op zoek naar getuigen.

Heeft u iets opvallends gezien of heeft u informatie omtrent deze inbraak, ne bel dan de politie via telefoonnummer 0900-8844.