Gesa van Delft is trots op haar eerste boek. | Foto: Piet van Kampen.
Gesa van Delft is trots op haar eerste boek. | Foto: Piet van Kampen. Foto: Piet van Kampen

Eerste boek van Gesa van Delft op de markt

n 'Een vliegticket naar mijn sponsorzus'

prijs n Gesa van Delft is in haar nopjes. De Rijnsburgse heeft onlangs haar eerste boek op de markt gebracht. Ze heeft zoveel plezier beleefd aan het schrijven ervan dat het niet onwaarschijnlijk is dat we in de toekomst nog meer van haar zullen horen. 'Het smaakt naar meer', glimlacht zij veelbetekenend.

Door Piet van Kampen

In het najaar van 2017 won Gesa een schrijfwedstrijd van het Nederlands Dagblad, die georganiseerd was door Uitgeverij Jongbloed en het Nederlands Dagblad. De prijs die zij hiermee verdiende was dat zij een boek mocht gaan schrijven. Vanuit de uitgeverij werd zij hierbij begeleid. Een hele uitdaging die Gesa graag met beide handen aan nam.

'Samen met Uitgeverij Jongbloed bespraken we een paar ideeën en uiteindelijk is het een boek geworden met de titel: 'Een vliegticket naar mijn sponsorzus'.

Dat maakt nieuwsgierig en vraagt om nadere toelichting.

Gesa vertelt: 'Mijn ouders hebben vroeger in Rwanda gewoond en gewerkt en daar ben ik ook geboren. Na een jaar verhuisden we terug naar Nederland, maar Rwanda heeft nog steeds een apart plekje in mijn hart. Wij hebben een sponsorkindje in Rwanda en hebben ook een ontmoeting met haar gehad'.

De basis

Naar aanleiding van deze ervaring was de basis voor een verhaal gelegd, ook al zijn de meisjes in het verhaal fictief.

Hoofdpersoon is Sarah van 12, die naar de middelbare school gaat en met haar vader op brugklasreis gaat. Als haar vader voor zijn werk naar Rwanda moet krijgt Sarah een fantastisch idee: ze wil mee naar Rwanda, want daar woont haar sponsorzus Odile! Odile is ook twaalf en ze schrijven regelmatig brieven aan elkaar. Ze ontmoeten elkaar, maar alles loopt anders dan verwacht……

Het boek is een aanrader voor leerlingen van de bovenbouw van de basisschool en telt 128 pagina's. De prijs bedraagt € 11,90 en het is verkrijgbaar bij The Readshop in Rijnsburg, Het Baken in Katwijk en ook te bestellen via bol.com. Op zaterdag 5 oktober is Gesa van 12.00-14.00 uur in The Readshop om het boek voor de kopers te signeren.


Valkenburgers in de ban van de Mart

Feest n De sfeer in Valkenburg zit er goed in. Deze week vieren de Valkenburgers de 1074ste Paardenmarkt.

De straten, tuinen en woningen zijn prachtig versierd. Naast de rood-gele vlaggetjes en verlichting hebben ook ongeveer 500 'paarden op stok' uit Katwijk aan de Rijn een mooi plekje bij woningen in de voortuin gekregen. Ov Wilhelmina wenst dat de nieuwe eigenaren deze paarden goed behandelen en verzorgen, zodat deze jaarlijks, tijdens de Mart, de tuinen sieren.

feest voor jong en oud

Vorige week vrijdag hebben veel senioren genoten van een prachtige rondvaart over o.a. de Kagerplassen. De jeugd vermaakte zich ondertussen prima bij het stoepranden, terwijl ook het Leon van Zelst Volleybal toernooi in de sportzaal van het Dorpshuis spannend was.

Een dag later was de hippische start van de Mart met het ringrijden voor aanspanningen. De weersomstandigheden waren iets minder, maar dat deerden de 14 deelnemers en de vele toeschouwers niet. Later op de middag werden bij de Castellumruiters de prijzen uitgereikt door wethouder Adger van Helden.

In de nieuwe week heeft jong en oud genoten van de vele activiteiten in het centrum van het dorp, met gisteren het hoogtepunt: de echte Martdag.

Vanmorgen reed de Zuid-Amerikaanse Kinderoptocht door het dorp, en was er nog de familie Zeskamp op het Castellumplein. Met de laatste muzieknoten van de band Oostblok op het podium van Castellumpop kwam er een eind aan een gezellige Paardenmarkt in het Rijndorp.
| Foto: Piet van Kampen.

Afbeelding