Gezellig eerst samen eten daarna een film kijken. | Foto: pr.
Gezellig eerst samen eten daarna een film kijken. | Foto: pr. Foto: pr

Gezamenlijke maaltijd én filmavond

Bibliotheek n Dit is een avond waar je blij van wordt! Bovendien is het al een paar jaar een doorslaand succes: een gezellige maaltijd met elkaar én een filmavond in de Week van de Alfabetisering.

Op dinsdag 10 september is het weer zover. In Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever gaan we om 18.30 uur met elkaar eten. Iedereen kan volop genieten van heerlijke, zelfgemaakte gerechten uit verschillende culturen, verzorgd door Welzijnskwartier Medelanders. Daarna staat er een prachtige film op het programma.

De film van deze avond is een inspirerend, hartverwarmend en waargebeurd verhaal over de hechte vriendschap tussen een Afro-Amerikaanse concertpianist en zijn ruwe chauffeur. Ze moeten hun onderlinge verschillen wel opzij zetten om de meest onvergetelijke reis van hun leven te maken.

edereen is welkom op dinsdag 10 september om 18.30 uur (zaal is open vanaf 18.00 uur) in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever om mee te eten en daarna de film te bekijken. Toegangskaarten zijn te verkrijgen in de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg en via de kaartverkoop op www.bibliotheekkatwijk.nl. Prijs voor bibliotheekleden € 12,50 en voor niet-leden € 15,-. Graag tot ziens bij dit bijzondere diner met film.

Samen reizen ze door verschillende 'blanke' staten aan de hand van een speciale reisgids die hen informeert over plekken waar Afro-Amerikanen welkom en veilig zijn. Tijdens hun reis worden zij geconfronteerd met hun tegengestelde persoonlijkheden, gevaar en racisme maar ook met onverwachte menselijkheden en een volle dosis humor.

Aandacht voor laaggeletterdheidNiet voor niets staan deze gezamenlijke maaltijd én filmavond gepland op 10 september, in de Week van de Alfabetisering (9 t/m 15 september). In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak zijn ze ook minder digitaal vaardig. Laaggeletterdheid is een groot maatschappelijk probleem omdat de kloof tussen de mensen die wel en niet mee kunnen komen in de samenleving groeit. Mensen die onvoldoende kunnen lezen, schrijven en/of rekenen zijn kwetsbaar in onze samenleving. Er heerst een groot taboe op laaggeletterdheid, mensen schamen zich en durven niet om hulp te vragen. Met grote gevolgen op het gebied van geld, werk, gezondheid en gezinsleven. Laaggeletterden hebben vaker schulden, vinden moeilijker een baan en leven vaker ongezond. Veel kinderen groeien op in armoede.

De bibliotheek zet zich met het digiTaalhuis in om volwassenen in Katwijk beter Nederlands te leren lezen, spreken en schrijven. Deze maaltijd en filmavond gebruiken we dan ook graag om hier extra aandacht voor te vragen. Samen gaan we voor een geletterd Katwijk!