Schrijfacties Amnesty International

Morgen n Vrijdagavond 6 september wordt van 19 tot 20 uur aan de leestafel van "De Burgt" een schrijfavond gehouden van Amnesty International.

Er kunnen brieven naar autoriteiten worden verstuurd waarin gevraagd wordt om op te treden tegen actuele mensenrechtenschendingen. Deze maand gaan de brieven naar Rusland, Iran en Paraguay.

In Rusland zit de prominente mensenrechtenverdediger Emir-Usein Kuku al bijna drie jaar vast. Hij bleef na de Russische annexatie van de Krim in 2014 opkomen voor de rechten van de Krimtataren. Hij vroeg onder andere aandacht voor de vele verdwijningen. Ook gaf hij juridische steun aan Krimtataren die werden vervolgd. De Russische autoriteiten zijn hier niet van gediend. De Russische veiligheidsdienst sloeg hem op klaarlichte dag in elkaar bij een bushalte, waar wachtende mensen toekeken. Daarop werd hij meegenomen voor verhoor. Om hem de mond te snoeren wordt Kuku vals beschuldigd van een misdrijf. Hij kan 25 jaar cel krijgen.

Drie vrouwelijke Iraanse activisten Anisha Assadolahi, Atefeh Rangriz en Neda Naji namen op 1 mei deel aan een vreedzame bijeenkomst. De demonstratie vond plaats op de internationale Dag van de Arbeid voor het parlementsgebouw in Teheran. Veiligheidsagenten sloegen de bijeenkomst hard uiteen en pakten tientallen mensen op, onder wie de drie vrouwen. Toen journalist Marzieh Amiri informeerde wat er gebeurd was, werd ook zij gearresteerd. De vier vrouwen werden na hun arrestatie wekenlang in eenzame opsluiting vastgehouden en hebben nog altijd geen toegang tot hun advocaat.

De inheemse Tekoha Sauce-gemeenschap in Paraguay werd in de jaren '70 van hun land verjaagd, waar zonder hun instemming een waterkrachtcentrale werd gebouwd. Drie jaar geleden keerden ze terug naar een deel van hun land. Het staatsbedrijf dat eigenaar is van de waterkrachtcentrale eist dit land nu weer op. Mogelijk worden de Tekoha Sauce dus weer verdreven van het land dat al zo lang hun woongebied is.

Aan veel acties kan ook eenvoudig via internet(www.amnesty.nl) worden deelgenomen. Veel mensen in Rijnsburg maken het zich gemakkelijk door een schrijfabonnement af te sluiten. De brieven met enveloppen en postzegels worden dan 5 keer per jaar thuisbezorgd tegen vergoeding van de kosten. Opgeven voor een schrijfabonnement kan via email: elderingg@gmail.com. Bellen mag natuurlijk ook (4020815). Via dit adres en telefoonnummer kunt u zich ook opgeven als u in maart 2020 wilt meewerken aan de huis-aan-huis collecte.


Jeugdboeketdienst met InSalvation

Kerk n Zondag 8 september om 17.00 uur staat er een gave jeugddienst gepland in de Immanuelkerk.

Band InSalvation, bekend van het nieuwe nummer 'Power in the Blood', zal de muziek verzorgen. Jafeth Bekx, bekend als zanger van InSalvation, maar ook spreker, neemt je graag mee in het onderwerp 'gerechtigheid'.

Thema van de dienst is wat is jouw Identiteit. Jij hebt vast wel een ID kaart waar je identiteit op staat, maar dit zegt lang niet alles over wie je bent. Een groot gedeelte van jouw identiteit staat daar niet, er staat bijvoorbeeld niet op welke opleiding je hebt gevolgd. Of wat je hobby's zijn en welk geloof je hebt.

Een mooi thema waar Jafeth meer over zal vertellen en waar de band uiteraard de muziek bij zal maken. Vanaf 16.30 uur staat de koffie, thee of fris klaar en na de dienst ben je zoals gewoonlijk welkom in het Jeugdhonk.