Afbeelding
Foto: Jorrit-Lousberg

Damclub van start

RDC n Afgelopen vrijdag 30 augustus was de eerste ronde van het clubkampioenschap dammen bij RDC. Voor de actuele standen bezoek www.damclubrdc.nl, daar ook meer informatie over de damcursus die a.s. vrijdag 6 september start.

Ondanks dat de cursus voor nieuwe leden nog niet is begonnen, konden we al een aantal nieuwe gezichten verwelkomen in de eerste klasse van de clubcompetitie. Zo liet nieuwkomer Gerrit goed spel zien tegen Arno, maar de topfavoriet voor de eerste klasse liet meteen zijn klasse zien en dat werd Gerrit teveel.

Ook jeugdlid Wessel speelt voor het eerst mee. Hij kwam een aantal schijven achter tegen Teun, maar hij vocht dapper door, haalde een dam, won schijven terug en leek de remise voor het grijpen te hebben, maar helaas voor hem, was hij nog iets te onbesuisd en kon Teun toch nog winnen.

En ook jeugdlid Esmee gaf titelkandidaat Daniël goed verweer, maar jeugdige overmoed, kwam haar uiteindelijk duur te staan. Jan en Kees vochten een interessant duel uit, waar uiteindelijk een paar trucjes Jan te machtig werden.

Oudgedienden Gert en Nico hadden lang een gelijkwaardige stand, toen echter Gert in een zetje van Weiss trapte was het klaar. Jan en Jac schoten direct scherp uit de startblokken, de koffie was nog niet op, of Jan had al een dam, maar deze dam had totaal geen bewegingsruimte. Toen Jac deze dam probeerde op te ruimen overzag hij iets en met 2 schijven voor was het voor Jan een koud kunstje om te winnen. Naast dat het leuk was om een potje te spelen, was erna de vakanties vooral ook veel gezelligheid en gelegenheid om bij te praten.


Valkenburger met NunaX naar Australië

succes n Nuna X, de zonneauto van het Vattenfall Solar Team is in een transportkist onderweg naar Australië. Het Delftse zonneraceteam, met Valkenburger Fères Hassan in de gelederen, gaat daar de wereldtitel zonneracen proberen te verdedigen.

Het zestien leden tellende team is gistermorgen op het vliegtuig gestapt naar het land van de kangoeroes.

Fères is student Werktuigbouwkunde aan de TU Delft en is de Chief Engineer in het Solar Team. Hij brengt de verschillende technische onderdelen van de disciplines samen zodat ze één geheel werken in NunaX.

'We zijn er klaar voor' vertelt aerodynamicus en coureur Max van der Waals uit Wassenaar enthousiast. 'Wij hebben alle zestien onze studie minimaal anderhalf jaar opzijgezet om NunaX te ontwikkelen en te produceren. We zijn trots op onze volledig nieuwe zonneauto die in Australië niet alleen op kracht van de zon, maar ook op kracht van de wind zal gaan rijden. NunaX is namelijk zo ontworpen dat de zonnebolide kan zeilen op de sterke Australische zijwind die vaak voorkomt in de outback. We kijken er nu ontzettend naar uit om alles wat we hebben uitgedacht ook in praktijk te kunnen laten zien.'

Inpakken

Het team heeft begin deze week alles ingepakt voor de tocht naar Australië inclusief hun belangrijkste onderdeel, zonneauto NunaX. Aan de andere kant van de wereld zitten, is het team nog steeds bezig om de auto te verbeteren. Dat betekent dat er ook veel materiaal is verscheept om in Australië alles te kunnen produceren en te testen.

Als alles goed gaat komt de kist met de kostbare zonneauto begin september aan op Nightcliff Primary School in Darwin. Op deze basisschool, waar het team sinds zijn eerste editie al komt, zal het Solar Team hun werkplaats opnieuw opbouwen om de laatste handelingen aan NunaX af te ronden.

Innovatie

Ondanks dat het Solar Team zeven keer eerder wereldkampioen werd, is de uitdaging weer groot. Doordat de regels weinig zijn veranderd, krijgen de concurrenten steeds meer de kans om de auto's op elkaar te laten lijken. Dit jaar, komt het aan op de innovatieve snufjes die het team in huis heeft.

Wat opvalt, is dat er nu twee verschillende soorten ontwerpen zijn. Eentje gebaseerd op het catamaran-model zoals die uit Delft, en een die meer lijkt op een soort kogel, waar ook een flink aantal teams voor gekozen heeft.

De race

Het team uit Delft staat zondag 13 oktober voor de tiende keer aan de start van de World Solar Challenge, de race van Darwin in het noorden van Australië naar het ruim 3.000 kilometer zuidelijker gelegen Adelaide. Daarmee is het de grootste zonnerace ter wereld. Het doel van de race is om zo snel mogelijk het parcours dwars door de outback van Australië af te leggen op kracht van de zon.

Foto: Fères Hassan (boven rechts) tilt met zijn teamgenoten de zonneauto op om te verschepen.
| Foto: Jorrit-Lousberg