Geven

De tijd van de zomermarkten en Oranjefeesten zit er weer een beetje op. De Valkenburgse Paardenmarkt komt er nog aan, en dat is het dan weer voor even.
Gedurende deze periode waren er twee dingen, waar ik ineens op een heel andere manier naar ging kijken. Tijdens mijn bezoek aan een van de 'markten' viel me eigenlijk op hoeveel geld we uitgeven. Maar we geven veel geld uit aan cadeaus en andere voorwerpen, terwijl de dingen die het belangrijkste zijn ons weinig of niets kosten. Liefde en aandacht zult u zeggen, ja uiteraard. Maar dat is op vele manieren mogelijk. Bijvoorbeeld ook door op te letten hoe we met onze aarde omgaan. Gelukkig komt daar steeds meer aandacht voor, bij oud en jong.
Terwijl ik dacht, dat we met zijn allen de goede kant opgingen voor wat betreft het scheiden van ons afval, werd ik keihard op mijn vingers getikt. Hartstikke leuk hoor dat je schrijft dat het goed gaat met het scheiden van plastic en zo. Maar de PMD proef die plaatsvindt in Rijnsburg/Frederiksoord gaat nog helemaal niet goed. De ondergrondse containers die voor de PMD afval zijn bedoeld, worden nog volgegooid met restafval. De andere PMD-proef loopt in het Duyfrak, waarbij de inwoners een rolcontainer aan huis hebben gekregen. Wellicht gaat dat veel beter en is men meer bewust? Dus wat gaat de gemeenteraad na afloop beslissen? Dan kan het maar zo zijn, dat die rolcontainers beter functioneren en krijgt iedereen weer zo'n ding in huis in plaats van onder de grond.
Ik zie wel al die mensen keurig naar de bakken lopen, maar weet natuurlijk ook niet wat ze wegbrengen. We kunnen daar toch wel meer aandacht aan geven? We spelen met onze toekomst en die van onze containers. Misschien is er een verzachtende omstandigheid. Want wat is nu precies wat. Wat is nu PMD (plastic, metaal en drankpakken) en wat is GFT (groente, fruit en tuinafval) en wat hoort waarbij.
Ik heb een geweldige oplossing voor jong en oud. Bij alvalscheidingswijzer.nl 'Vind je met gemak de juiste bak'. Het woord van je afval intikken en je weet waar het hoort. Alleen al leuk om te doen. Dus mensen serieus aan de bak.
En dan schiet me een interview te binnen in een van onze kranten met een directie van een van onze bloemenbedrijven. Een bedrijf met giga veel plastic en andersoortig afval, dat zeer zorgvuldig omgaat met afval. Hun visie: 'Welk verhaal willen wij straks aan onze kleinkinderen vertellen. Zij zullen ons ooit vragen wat wij deden aan de opwarming van de aarde of de plastic soep. Duurzaam en sociaal ondernemen heeft niets met geitenwollen sokken te maken, wel met je waarden als mens of organisatie. De wereld een beetje mooier achterlaten, we hebben hem tenslotte in bruikleen.' En dat is toch eigenlijk het mooiste wat we kunnen geven?