Vakantiegevoel

Heerlijk weer die zomerse dagen. Voor ons is dit vakantie vieren in eigen land. We gaan op de fiets naar het strand, bepakt met stoeltjes, handdoek en zonnecrème mee. En in de andere fietstas voldoende proviand om de middag door te komen. Als we het meeste proviand verorberd hebben gaan we een terras opzoeken om een hapje te eten. We beginnen dan met een heerlijk verkoelend fles wijn. Of het nu de sfeer van zon, zee en strand is weet ik niet, maar deze ingrediënten bezorgen ons een heerlijk 'vakantiegevoel dicht bij huis'. Heerlijk….en morgen weer zo een dag.

Alleen is mijn 'vakantiegevoel dichtbij huis' verstoort door een bericht in een van de dagbladen. Zes procent van de inwoners van de gemeente Katwijk drinkt overmatig alcohol. Die zes procent zijn 21 glazen alcohol per week voor mannen en 14 glazen voor vrouwen. Dit valt in vergelijking met regiogemeenten nog mee, want Noordwijkers drinken twee keer zoveel: 12 procent. Dit onderzoek naar het gebruik van alcohol is gedaan door Afkickkliniekwijzer.nl in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Ja, ik lees het goed: als je als vrouw 14 glazen alcohol per week drinkt, ben je dus een overmatige drinker. Is dat niet een beetje overtrokken, denk ik. In mijn hoofd ben ik inmiddels aan het rekenen gegaan. Vorige week een tennistoernooi, een verjaardag en twee avonden uit eten…..Als ik eerlijk kom ik wel aan 14 glazen. En voor mijn gevoel heb ik niet veel gedronken…

Als ik verder lees blijkt uit dat onderzoek dat 1 op de 11 Nederlanders overmatig veel alcohol drinkt. Overmatig drankgebruik concentreert zich volgens het onderzoek vooral in 'rijke' (kust)gemeentes zoals Bergen, Bloemendaal, Laren (NH) en Noordwijk.

Fijn om te lezen is dat in de regio Leiden en Duin- en Bollenstreek Katwijkers het minst overmatig drinken en Noordwijkers het meest. Hillegom, Leiden, Oegstgeest en Wassenaar staan op 9 procent, Teylingen op 9 en Lisse op 10.

Het artikel toont het aantal zware drinkers: Voor Katwijk staat dat percentage op 9. Een zware drinker (man) drinkt in 1 keer per week 6 of meer glazen, voor een vrouw staat dat op in 1 keer per week 4 glazen of meer. Mijn conclusie is duidelijk……Wat sluipt het drinken van, in mijn geval wijn-rosé, er snel in.

De Gezondheidsraad adviseert ter preventie van aandoeningen zoals kanker en hart en vaatziekten, om verantwoord te drinken. Dit betekent helemaal geen alcohol of anders maximaal één glas per dag. Dat vind ik best een goede deal. Maar dan wel als de zomer voorbij is….dat 'vakantiegevoel dicht bij huis' wil ik nog wel even vasthouden.

Hoedoe.