Sfeerimpressie uitbreiding gemeentehuis met links de uitbouw nieuwe publieksbalie. | Impressie: Architecten_Lab
Sfeerimpressie uitbreiding gemeentehuis met links de uitbouw nieuwe publieksbalie. | Impressie: Architecten_Lab Foto: pr

Uitbreiding gemeentehuis met nieuwe publieksbalie

n Naast 4,5 miljoen extra geld nodig van 1,6 miljoen

noodzaak n Een kortere bouwtijd - 6 in plaats van 13 maanden – en gebruik van goedkopere materialen met dezelfde kwaliteitseisen. Dat zijn enkele van de bezuinigingen die zijn gedaan op het oorspronkelijke projectplan voor de uitbreiding van het gemeentehuis. Toch is er ruim 1,6 miljoen extra nodig om die uitbreiding te realiseren. Twee jaar geleden had de gemeenteraad al 4,5 miljoen toegezegd.

Uitbreiding van het gemeentehuis aan de Zeeweg-Koningin Julianalaan is nodig om daar alle ambtenaren onder te brengen. Een flink aantal zit nu nog in het Heerenhuys aan de Overrijn, maar moet daar over twee jaar uit.

Het projectplan bestaat uit de uitbreiding van het gemeentehuis op de begane grond, links naast de huidige hoofdentree. Daar moet de nieuwe publieksbalie en –entree komen. Door die daar onder te brengen en door een aantal interne bouwkundige aanpassingen, ontstaat er voldoende ruimte in het gemeentehuis om alle huidige en toekomstige medewerkers een werkplek te bieden.

De gemeenteraad had daar in juni 2017 4,5 miljoen euro voor beschikbaar gesteld. Er volgde een nationale aanbesteding, waarbij een jaar later het werk gegund aan BAM Bouw en Techniek. Vervolgens bleek dat die aannemer door de steeds stijgende kosten in de bouwsector de uitbreiding en verbouwing van het gemeentehuis niet voor dat geld kon doen. Bij vergelijkbare projecten was landelijk een gemiddelde bouwkostenstijging te zien tussen de 35 en 60 procent, aldus het college van burgemeester en wethouders in het persbericht, waarin het collegebesluit wordt toegelicht.

Dat besluit ging niet over één nacht ijs; het college nam daar uitgebreid de tijd voor. Er werden zes scenario's uitgewerkt, waarin ook de mogelijkheden zijn onderzocht om de kosten te verlagen. Die scenario's en financiële gevolgen daarvan zijn begin dit jaar in een besloten vergadering besproken met de gemeenteraad. De raad heeft op 14 februari in beslotenheid ingestemd met handhaving van het oorspronkelijke uitbreidings- en verbouwingsplan, en verruiming van het financiële kader met 1.664.626 euro.

'Het resultaat moet zijn; een aangepast gemeentehuis met alle publieksfuncties bij elkaar. Het moet transparant, laagdrempelig en goed bereikbaar zijn voor iedereen en ruimte bieden voor ontvangst van diverse doelgroepen. Een gemeentehuis waar onze burgers zich welkom voelen en goed geholpen worden', zegt wethouder Rien Nagtegaal daarover.

Er zijn volgens de wethouder 'zorgvuldige afwegingen gemaakt in zowel het ontwerp als het programma van eisen met altijd als uitgangspunt 'Sober en doelmatig'.' Aanpassingen in het oorspronkelijke ontwerp of programma van eisen zouden volgens het college 'veel afbreuk doen aan de gewenste kwaliteit en toekomstbestendigheid'. 'We hebben last van extreme kostenstijging in de bouwsector, maar ook het voordeel van uitzonderlijk lage rentestand, waardoor uiteindelijk dit project mogelijk blijft', verduidelijkt Nagtegaal.

Als de gemeenteraad volgende maand besluit in te stemmen met het collegevoorstel, dan kan de verbouwing van het gemeentehuis alsnog worden gerealiseerd. Dan kan de verbouwing op 1 februari van start gaan en rond tot 1 augustus klaar zijn. Een veel kortere bouwtijd dan in de oorspronkelijke plannen was voorzien. Naast financieel voordeel zorgt dit ook voor minder overlast voor de bezoekers aan het gemeentehuis. Er wordt ook op sommige onderdelen gekozen voor andere materialen 'met een lagere vierkante meter prijs'. Dit in overleg met architect en adviseurs.

Het ontwerp en de materialen voldoen volgens het college nog steeds aan de kwaliteitseisen, zoals gesteld zijn in het programma van eisen.


70e KWF-collecteweek van start

Volgende n week. De 70e collecteweek van KWF Kankerbestrijding start op zondag 1 september.

Verspreid over 800 collecteteams gaan ruim 80.000 collectanten de straat op. Het collecteteam van Rijnsburg zet zich met 108 collectanten in om zo veel mogelijk geld op te halen voor meer kennis en betere behandelingen. Zodat minder mensen kanker krijgen, meer mensen genezen en meer mensen beter kunnen leven met de ziekte.

Deze 70e collecteweek belooft erg bijzonder te worden. Prinses Beatrix is sinds 1980 beschermvrouwe van KWF en zal zaterdag 31 augustus een speciale KWF Munt slaan, ter ere van het 70-jarig bestaan van KWF. Deze gebeurtenis vormt tevens de aftrap van de collecte. Daarnaast staat NPO Radio 2 de hele week in het teken van de collecteweek.

Geef tijdens de collecteweek

De collectanten van KWF-collecteteam Rijnsburg komen in de week van 2 t/m 7 september bij u aan de deur. Bij alle collectanten kunt u dit jaar ook doneren met uw mobiele telefoon via iDEAL QR. Ze kunnen zich legitimeren en zijn te herkennen aan het rood-wit-blauwe logo met de krab.

Heeft u de collectant gemist? Dan kunt u op de volgende manieren toch een bijdrage leveren:Doneer online via kwf.nl/collecteScan de iDEAL QR-code op de kaart die de collectant achterlaat als u niet thuis bent

Feiten & cijfers

Kanker raakt ons allemaal. Enkele feiten en cijfers over kanker:

1 op de 3 mensen krijgt ooit kanker. Jaarlijks overlijden ongeveer 45.000 mensen aan kanker. Dankzij onderzoek is de 5-jaars overlevingskans gestegen van 25% in 1949 tot 65% nu. KWF financiert ongeveer 30% van alle onderzoeksprojecten in Nederland. Per jaar zijn er circa 400 lopende onderzoeksprojecten, waar circa 800 wetenschappers fulltime mee bezig zijn. Een onderzoek duurt gemiddeld 4 jaar en kost zo'n 500.000 euro. Reden om volgende week te geven aan KWF.