Afbeelding
Foto: pr

Verschillende klimaten in wijnland Spanje

Spanje n is het land met het grootste wijngaardareaal ter wereld en is 's werelds derde wijnproducent. Het wijngaardoppervlak omvat ongeveer een miljoen hectare.

Spaanse wijnboeren produceren in vergelijking met boeren in andere landen een relatief lage opbrengst per hectare. Dat heeft te maken met het droge klimaat en de nog altijd traditionele wijze van bewerken van de wijngaarden.

weersinvloeden

Wie Spanje zegt, denkt vooral aan de zonnige kusten. Maar Spanje heeft een gevarieerd landschap. Wijnbouw vind je vooral terug in bergachtige streken. Door heel het land lopen hoge bergmassieven. Verder bestaat een groot deel van Spanje uit een hoogvlakte, de Meseta. De hoogste berg van het land ligt in de Sierra Nevada, in het zuiden.

Maar ook de rivierdalen zijn belangrijk voor de wijnbouw. Het land kent een aantal grote rivieren, zoals de Miño, de Duero en de Ebro, waaraan de bekende Rioja-streek gelegen is. In de rivierdalen en de wijde omgeving daarvan vind je wijngaarden.

Het land kent ook veel verschillende klimaten. In de noordwestelijke streek Galicië is het, onder invloed van de Atlantische oceaan, winderig en koel, ja zelfs koud. Gemiddeld valt er twee keer zoveel regen als in Nederland. Op de hoogvlakte is er een continentaal klimaat, met ijskoude winters en loei hete zomers. Men zegt hier wel: 'Het is hier negen maanden winter en drie maanden hel.'

Uit Spanje komt witte en rode wijn, maar ook cava, de mousserende wijn die op dezelfde manier gemaakt wordt als champagne, maar dan van de plaatselijke druiven. Inheemse druivenrassen zijn onder andere bobal, tinto fino, tinto de toro, tempranillo, albariño, godello, en veredejo.

In het zuiden ligt het sherry-gebied, met als hoofdstad Jerez de la Frontera, waar de wijn naar vernoemd is. Jaarlijks wordt er meer dan 85 miljoen liter geproduceerd. In Andalusië is sherry een klassiek aperitief bij de lokale eettraditie, de tapas.

Toch gaat driekwart van de productie naar het buitenland, waarbij Groot-Brittanië, Duitsland en Nederland de grootste afnemers zijn.

Op het etiket van een Spaanse wijn zie je vaak de aanduiding crianza, reserva of gran reserva staan. Deze aanduiding heeft te maken met de tijdsduur dat de wijn minimaal op hout gerijpt heeft.

Spaanse wijnen zijn gemiddeld de goedkoopste van Europa. Mede om die reden zijn ze populair in Nederland.

Dat maakt het gemakkelijk om uzelf, bij het terugkijken van uw vakantiefoto's, een glas van de heerlijke wijnen van dit zonovergoten land in te schenken.

Linda Driebergen,
Register Vinoloog

Eigenaresse van De Oude Keuken cursuslocatie voor wijncursussen Restaurant op afspraak Katwijkerweg 16

Website www.deoudekeuken.com of zie facebookpagina

Afbeelding