De verdeling van de structurele subsidie voor organisatie Kwadraad. | Foto's: SKvD
De verdeling van de structurele subsidie voor organisatie Kwadraad. | Foto's: SKvD Foto: pr

n Broodnodig, Opvoedadvies en Budgetbegeleiding

Kwadraad krijgt ruim 6,6 ton voor maatschappelijk werk

Kwadraad n is een organisatie voor maatschappelijk werk en krijgt dit jaar van de gemeente Katwijk ruim 6,6 ton subsidie voor het uitvoeren van allerlei taken op het gebied van maatschappelijk werk. Hoe de subsidie volgend jaar uitpakt, is nog onzeker vanwege de veranderende subsidiemethodiek van de gemeente.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

'Wij begeleiden en ondersteunen mensen bij hun dagelijkse problemen op alle leefgebieden. De expertise richt zich op problemen en vragen rond relaties, werk, financiën, opvoeden, geweld, wonen, participatie en veelal een mix daarvan', aldus Kwadraad in de subsidieaanvraag voor 2019.

De structurele subsidie van €630.547 is onder meer gebaseerd op 6,44 fte. Het totale bedrag wordt verdeeld over verschillende projecten.

Het overgrote deel (€382.902) is bestemd voor Algemeen Maatschappelijk Werk en inzet Teams Sociale Ondersteuning (TSO).

Project Broodnodig richt zich op huidige of toekomstige klanten van de Voedselbank en informeert cliënten over onder meer financiën en maatregelen voor kinderen, waaronder het Jeugdsportfonds.

Bij Opvoedadvies kan iedereen terecht met vragen over opvoeden van kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar. Een pedagoog levert dan 'kortdurende begeleiding van ouders'.

Inwoners die een scheiding overwegen of in gang hebben gezet, kunnen bij het Echtscheidingsspreekuur terecht voor informatie en advies.

Voor het zover komt, kunnen cliënten terecht bij Mediation om 'zo vroeg mogelijk effectief in te kunnen springen bij problemen in de relationele sfeer'.

Kwadraad wordt daarnaast ingeschakeld als er een huisverbod dreigt. 'Kwadraad weegt mee of het in een situatie wenselijk is om een huisverbod op te leggen en start gedurende die eerste periode de hulpverlening op.'

Bij (niet-medische) crisissituaties kan men ook buiten kantooruren terecht bij Kwadraad. 'De meest voorkomende hulpvragen zijn huiselijk geweld en conflicten, problematiek gekoppeld aan de Wet Tijdelijk Huisverbod inclusief aanvullende weging huisverbod, onverwachte acute dakloosheid 's avonds en in het weekend en psychosociale problematiek.'

Daarnaast krijgt Kwadraad dit jaar ruim 35.000 euro incidentele subsidie voor Ouderschap Blijft, Budgetbegeleiding en uitbreiding Broodnodig.

Ouderschap Blijft is een programma waarbij ouders en kinderen worden begeleid tijdens een scheiding.

Bij Budgetbegeleiding gaat het om hulp bij schuldhulpverlening 'als gemerkt of verwacht wordt dat mensen moeite hebben om zich aan de afspraken te houden'.

De uitbreiding bij Broodnodig zijn 'broodnodig', omdat er vrijwilligers uitvallen die de 'her-intakes' uitvoerden. Dat bleek soms te zwaar te zijn voor vrijwilligers.

Andere subsidiëring

Met de veranderende subsidiemethodiek van de gemeente, zal ook deze subsidie gaan veranderen.

'De subsidie voor het onderdeel AMW/inzet TSO zal op termijn worden afgebouwd en eventueel worden omgezet in een inkoopcontract. Er wordt op dit moment gesproken over het opnemen van Broodnodig in het wijkteam. De andere onderdelen worden onderdeel van de Maatschappelijke Agenda en zullen via de daarbij behorende wijze moeten worden aangevraagd en verantwoord', staat in het collegebesluit.

De gemeente wil de subsidies koppelen aan meetbare resultaten. De gemeente gaat daarom 'kritisch kijken naar de verschillende producten die Kwadraad levert om te bezien of deze in de toekomst ook nog nuttig en nodig zijn, in het wijkteam of daarbuiten.'

'Kritisch kijken naar producten die Kwadraad levert'

Kwadraad krijgt dit jaar nog incidentele subsidies voor bepaalde projecten.