Uitdaging

B&W van Katwijk wil dat een nieuw te vormen streekomroep wordt gevestigd in Katwijk en wel in het gebouw waar RTV Katwijk onlangs haar intrek heeft genomen. Dat is logisch want dat nieuwe onderkomen is in feite door de gemeente betaald en heeft enkele tonnen gekost. In hetzelfde gebouw zetelt ook Uitgeverij Verhagen, een grote speler op de regionale mediamarkt. Om die nieuwe streekomroep van de grond te krijgen moet RTV Katwijk nauw gaan samenwerken met de lokale omroep van Noordwijk: BO. Samenwerken, misschien wel fuseren. Dat zou dan voor de tweede keer zijn. In 2006 fuseerde de omroep namelijk al met Omroep Rijnsburg. Nou fusie? Eerder een overname. Binnen een jaar waren de meeste Rijnsburgse omroep vrijwilligers vertrokken, vernieuwende Rijnsburgse programma ideeën verdwenen in de prullenbak en het programma aanbod bleef het zelfde. Nu 13 jaar later is het medialandschap totaal veranderd. Radio en tv maken is een enorme uitdaging geworden. Sociale mediakanalen hebben veel taken overgenomen. Dit jaar presenteerden tijdens de OV Feestweek, Katwijk Actueel en Oranjevereniging Rijnsburg zelfstandig tal van foto & video reportages via Internet. Moesten we in het verleden minstens een week wachten op een samenvatting, nu waren veel Feestweek activiteiten bijna direct na afloop al te zien via sociale media kanalen zoals Facebook. Ik verwacht dat de Feestweek van Katwijk ad Rijn ook op die manier te zien zal zijn. Zie het als een wake up call voor de nieuwe te vormen streekomroep, die zal flink aan de bak moeten om kijkers en luisteraars binnen te halen. Het zou weleens het einde kunnen betekenen van menig radio en tv programma. Niet dat dit erg is want bij RTV Katwijk staat al jarenlang de klok stil. Vernieuwing bleef veelal uit.

Bij de Katwijkse Omroep zijn veel vrijwilligers actief met decennialange ervaring, op alle niveaus, ook bestuurlijk. Dat klinkt leuk, maar in medialand is dat juist onwenselijk. Daar heb je voortdurend nieuwe aanwas nodig, nieuwe creatieve mensen en helaas ontbreken die, overigens ook bij BO. De nieuwe streekomroep gaat werken vanuit het gebouw waar ook regionale krantenmaker Verhagen zetelt. Een goeie zet. Gebruik makend van elkaars redacties zou dat weleens radio en tv-programma's kunnen opleveren waar mensen wellicht wel naar gaan kijken en luisteren.

Een eerste vereiste om dat voor elkaar te krijgen is dat B&W de gesprekken die moeten leiden tot die nieuwe omroep daadwerkelijk ook gaat begeleiden. Daarmee kan ze voorkomen dat BO, net als Omroep Rijnsburg in het verleden, niet ondersneeuwt, met als gevolg dat er niets veranderd.

Reageren?
uicatcher@gmail.com