Bijdrage

De feestweek is weer achter de rug en wat was het weer een succes. Natuurlijk is het feest en wordt er van alles gedaan. Overigens hoe natuurlijk is dat? Want daar staat wel een heel team vrijwilligers, die naast hun inzet het hele jaar door, ook nog een week vakantie inbrengen en vaak nog dagen erna. En eigenlijk vinden we dat heel natuurlijk. Maar die saamhorigheid waar wij het altijd over hebben, bestaat wel en wordt alleen maar groter. Het tegenkomen tijdens evenementen, het groeten, het krachtmeten (wie wint de meeste spellen of drinkt het meeste bier?) Dat laatste houden we maar als grapje, maar of je elkaar nou tegenkomt op de braderie of in de feesttent, wij zijn er gezamenlijk. Jong en oud. Alleen de braderie leverde bijvoorbeeld het Genootschap Oud Rijnsburg al 21 nieuwe leden op. Dat is toch gigantisch. In die week zijn we bezig met elkaar, ons welzijn en die van onze medemens, onze geschiedenis, gewoon ons dorp.
En volgend jaar hebben we een Oranje Vereniging, diezelfde hardwerkende club, die 75 jaar bestaat. Een club die synoniem staat voor al die goede dingen die ik hierboven noem. Ik denk dat wij als bevolking daar volgend jaar zeker iets tegenover moeten stellen, nee mogen, want zo'n vereniging is toch bijzonder. Die moet je koesteren. Dus lieve mensen, maak je borst maar nat, volgend jaar gaan we er een feest van maken voor die 75-jarige club. Die bijdrage hoeft niet veel te zijn. U hoeft zich geen jaar in te zetten, geen week vakantie op te offeren, maar er alleen met hart en ziel achter te staan, mee te feesten, een kleine financiƫle bijdrage te leveren. Gewoon om alvast over na te denken.

Het grote item dat op het moment alle aandacht krijgt is afvallen. En ja, als je je voor de zomer in een bad tenue wil hijsen, hoort daar toch een wat strakker uiterlijk bij. Althans dat blijft een grote wens. Dus toen ik las van de afvalchallenge had ik in eerste instantie het idee daar stevig voor te gaan. Al bij de eerste regels kwam ik erachter dat het niet ging om afvallen, maar afval. Nou dat is even iets anders. Beslist wel een item dat veel aandacht nodig heeft, maar niet direct een sexy onderwerp. Beslist niet. Maar toen ik eenmaal de eerste regels had gelezen, bleef ik er aan denken. Lisse is in onze streek het grote voorbeeld als het gaat om afval scheiden. Dat kunnen we toch niet op ons laten zitten. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet het grote voorbeeld was met afval scheiden, maar eenmaal getriggerd wordt het eigenlijk steeds leuker. Eigenlijk is het gewoon een kwestie van omdenken. Papier, glas, plastic en stof apart, dat kunnen we wel, maar restafval en groen/huishoudelijk afval is nog een crime. Dus de groene bak mag iets groter en het restafval kleiner. Wij willen toch graag ons prettige ondergrondse systeem houden, maar dan moeten wij er ook iets aan doen. Gewoon onze bijdrage leveren.