Er zijn continue werkzaamheden aan wegen gaande. | Foto: SK/RD.
Er zijn continue werkzaamheden aan wegen gaande. | Foto: SK/RD. Foto: SK / RD

Kwaliteit Katwijkse wegen op de tocht

n Zonder ingrijpen zal kwaliteit sterk afnemen

onderhoud n De voorgenomen bezuinigingen op het wegenonderhoud in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg leidt ertoe dat 'ontstane achterstanden vertraagd kunnen worden ingelopen en noodzakelijke/gewenste kwaliteitsniveaus niet overal kunnen worden gehaald'.

Dat staat in de nota van de gemeentelijke afdeling Beheer aan het college van burgemeester en wethouders. De kwaliteit van de wegen staat op de tocht.

Er is jaarlijks zo'n 2 miljoen nodig om het Katwijkse wegennet in goede conditie te houden. Maar dat geld is vanwege de bezuinigingen niet beschikbaar. En dus moeten er nadrukkelijk keuzes worden gemaakt.

Investeren

Katwijk heeft zo'n 2.5 miljoen m2 verharding aan wegen, fietspaden en trottoirs. Dat is verreweg het grootste aandeel van de openbare ruimte, meldt de nota. 'Investeren in een kwalitatief goede en veilige buitenruimte is dan ook van essentieel belang voor de leefbaarheid.'

Het wegenonderhoud in de gemeente gaat uit van 'eeuwige instandhouding'. Dit betekent dat er continu werkzaamheden gaande zijn om de kwaliteit van de wegen, fietspaden en trottoirs in stand te houden. In de Visie Open Ruimte Katwijk (VORK) van de gemeente, waarin de kwaliteitsniveaus voor de verschillende wijken en dorpsdelen in Katwijk zijn vastgesteld, staat dat de niveaus A en B worden gehanteerd.

'De algehele kwaliteit voldoet redelijk', stelt de afdeling vast, maar meldt ook dat 'uit de beeldkwaliteit ook blijkt, dat de onderhoudsniveaus C en D in omvang zijn toegenomen, hetgeen tot gevolg heeft dat de kwaliteit zonder ingrijpen sterk zal afnemen'.

Die kwaliteit komt nog verder onder druk te staan, nu er vanwege bezuinigingen minder geld beschikbaar is voor onderhoud van wegen. Volgend jaar is dat 115.000 euro minder en dat loopt op tot 150.000 vanaf 2022.

Vervanging

Als onderhoud niet meer volstaat, dan is vervanging noodzakelijk. Vervanging biedt bovendien kansen om op een 'integrale manier de leefbaarheid verder te verbeteren en in te spelen op de uitdagingen op het gebied van klimaatadaptatie'. Participatie en duurzaamheid zijn daarin volgens de afdeling 'thema's, die een belangrijke rol spelen. Dit betekent dat daarvoor extra middelen benodigd zijn. Voor de periode 2019-2023 betekent dit een jaarlijkse investering van 1,6 miljoen'.