Afbeelding
Foto: pr

De zomer van…..

Bed & Breakfast De Petrakerk

Zomer n Het is nog steeds vakantietijd. Velen genieten deze zomer van een wel verdiende rust, met hopelijk mooi weer. Maar niet iedereen heeft vrij in de zomervakantie. Er moet ook gewerkt worden. In de serie 'De zomer van…..'vertellen mensen oe zij deze zomer doorkomen.

Door Carin van der Spijk-Kralt

Deze week zijn we te gast in Bed & Breakfast De Petrakerk, gerund door familie Kralt. Reina, de vrouw des huizes, vertelt hoe het is om een Bed & Breakfast te runnen.

Hoe het allemaal begon

In april 2017 zijn Huibert en Reina Kralt de trotse eigenaren van De Petrakerk geworden. 'We wilden altijd al iets voor ons zelf beginnen. Met de B&B is een wens in vervulling gegaan', vertelt Reina.

Er volgde een periode van een grondige sloop en intensieve verbouwing. Veel is door de familie en vrienden zelf gedaan. Uiteindelijk is het uiterlijk van de voormalige kerk in tact gebleven.

Veel details uit de oude kerk zijn bewaard gebleven. Gecombineerd met de luxe van nu is het er prima toeven

Bij de entree zijn rechts de kamers van de B&B gesitueerd. Twee beneden en drie boven. De kamers hebben een eigen ingang en zijn verschillend ingericht met de thema's van de voormalige kerk: pastorie, collectezak, preekstoel en klokkentoren. Ook is er een prachtige suite met zithoek, TV, Kingsize bed en een prachtig bad.

Het voormalige balkon van de kerk is ingericht als een soort recreatieruimte voor de gasten. De ruimte die zowel beneden als boven over is, is nu de woonruimte van Huibert en Reina en hun drie kinderen. Aan de Noordwijkerweg zijn inmiddels een drietal huurappartementen.

Op zolder is de vergaderruimte gesitueerd. Deze ruimte is te huur, wel of niet in combinatie met gebruik van de bar. Een mooie ruimte voor bedrijven. Het biedt vooral rust en ruimte en is een ideale ruimte voor kleine groepen of voor events tot 50 personen.

Ook is het mogelijk om de mooie oranje B&B sloep te huren.

Na een rigoureuze verbouwing ging voorjaar 2018 de deur van Bed & Breakfast De Petrakerk open. Familie Kralt heeft nu ruim een jaar ervaring en kijkt terug op een mooie en intensieve periode waarin zij hun droom leven.

Een paar jaar geleden hebben jullie het roer omgegooid. Hoe kijken jullie terug op die periode?

We stapten in een avontuur en wisten ook niet precies hoe het zou lopen met de B&B en de appartementen die we verhuren aan de kant van de Noordwijkerweg. Het is misschien een te groot woord dat 'het roer echt om is', mede omdat we beide ons eigen werk ook nog hebben. Maar dankzij de inzet van Hans en Atie van Egmond, het voormalige kostersechtpaar van de Petrakerk, gaat het top. Zij helpen altijd daar waar nodig is. Wij kunnen altijd een beroep op hen doen. Ook maken zij iedere dag de kamers schoon. Hans en Atie zijn voor ons echt een steun en toeverlaat.

Een droom is uitgekomen. Hoe beleven jullie deze droom?

Het is uitzonderlijk om in de kerk te wonen. Gasten die onze B&B bezoeken ervaren dit ook zo. In Duitsland bijvoorbeeld zie je dit niet snel gebeuren, zo horen we van hen. Het is heel mooi om in een huis te wonen waar wij als familie ook een mooi stuk verleden hebben gehad. Dit maakt het voor ons zeer bijzonder.

Zijn de zomer maanden het drukst voor jullie?

Dat is absoluut zo. Het begint al in april, de tijd als de Bollenstreek in bloei staat met de Keukenhof als grote attractie, met een uitloop tot oktober. De andere maanden draaien we ook leuk, maar is het zeker iets rustiger. Dan hebben we tijd om bij te komen en ons op te maken voor het volgende seizoen.

Waar komen jullie gasten zoal vandaan?

Onze gasten komen echt overal vandaan. Het is ook een zeer gemêleerd gezelschap, jong en oud, maar ook families met kinderen. Deze diversiteit maakt het heel leuk en afwisselend.

Hoe ziet een werkweek er voor jullie uit?

Voor de gasten wordt s 'morgens het ontbijt klaargemaakt. Er worden warme broodjes gebakken en naar de kamers gebracht. De gasten zelf hebben op de kamer een koelkast met daarin beleg, jus d'orange, yoghurt en de mogelijkheid om thee of een kop koffie te zetten. De broodjes gaan in een box en deze worden voor de deur van de kamer gezet. Dan ga ik naar m'n werk. 's Middags uit werk vul ik de koelkast in de kamers weer aan, doe de administratie en onderhoud het contact met de gasten.

Hebben jullie zelf nog vrij tussendoor, om bijvoorbeeld even bij te tanken?

Ja, dat hebben we zeker. Mede dankzij de inzet van Hans en Atie. Zij zorgen er o.a. voor dat de kamers schoon zijn.

Hoe is het om altijd gastvrij te zijn?

Dit moet in je natuur zitten. We vinden het heerlijk om onze gasten te verwennen, maar ook wegwijs te maken in onze regio. Als ik de reviews lees zit dat wel goed.

Terugkijkend op deze twee seizoenen laat Reina weten:

'Wij zijn als familie super trots op ons avontuur. We hebben het toch maar mooi gedaan. Ok, het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar dat was absoluut de moeite waard.'

Afbeelding
Afbeelding