Het thema voor 2020 is: FEEST. | Foto: pr Flower Parade.
Het thema voor 2020 is: FEEST. | Foto: pr Flower Parade. Foto: Pr Flower Parade

Flower Parade hield haar feestje binnen

Een bekende weerkundige uitnodigen voor de opening was misschien wel de (weer)goden verzoeken.

Toch zorgde SBS weerman Piet Paulusma afgelopen vrijdagmiddag voor een officiële opening die er mocht zijn. Hij zinspeelde af op stormachtige omstandigheden. Vooral langs de kust zou de wind flink tekeer gaan en hoewel de organisatoren er op dat moment al aan dachten een dag later een aangepaste route te rijden, werd al snel duidelijk dat ook dit niet tot de mogelijkheden behoorde. Zaterdagochtend vroeg kwamen het bestuur van de Stichting Rijnsburgs Bloemencorso en veiligheidscoördinator Dennis de Mooij bijeen. Unaniem werd besloten de parade in rijdende vorm af te blazen. Een geweldige teleurstelling, maar die beslissing was de enige juiste. Zeker toen later op de dag bleek dat er op de route een boom was omgevallen en van elders uit het land allerlei berichten kwamen die dit besluit alleen maar onderstreepten.

Achter de schermen waren vrijdag alternatieven op papier gezet en was een aantal aanvragen voor (nieuwe) vergunningen ingediend. Toen zaterdagochtend rond half negen de gemeenten Katwijk en Noordwijk groen licht gaven voor het voorgestelde alternatieve programma kon de pers worden geïnformeerd. Een persbericht werd opgesteld en verspreid en de al toegestroomde journalisten te woord gestaan. Om tien uur ging de geluidswagen de hele route langs met de boodschap dat de parade die middag niet ging rijden. Dit werd later nog een aantal keren herhaald. Ook werd iedereen direct uitgenodigd het corsofeestje binnen te komen vieren. Dat dit mogelijk was, was te danken aan de medewerking Royal FloraHolland. Waar vind je immers een grote hal waarin een dergelijk evenement mogelijk is. Ook werd muziekkorpsen die van buitenaf naar Rijnsburg zouden afreizen, afgebeld.

Het organiseren van het binnenevenement was eigenlijk het simpelst. Alles van de vrijdagavond stond nog op zijn plek, de catering was blijven staan (dank Lions!) en de figuranten die keurig op tijd aanwezig waren, konden hun plaatsen op tijd innemen. Ruim voordat de deuren opengingen stroomde het publiek toe. Op elke praalwagen was muziek en waren er acterende figuranten. Vanaf de muziekpraalwagens klonk muziek en drie Flora Bandorkesten speelden binnen en buiten.

De (social) media hadden hun werk gedaan en vanwege het niet rijden was de pers ruim aanwezig. De storm beheerste het landelijk nieuws op zaterdag 10 augustus en Flower Parade Rijnsburg was een dankbaar onderwerp. Het binnenevenement mocht zich verheugen op massale belangstelling en gelukkig kon de show op zondag in Noordwijk doorgang vinden. Wie alles heeft gemist kan a.s. vrijdag om 17.10 uur op NPO 1 de reportage van Omroep Max of de uitzendingen van RTV Katwijk bekijken. Een bijzondere editie. Op naar het jubileumjaar 2020. Dan zal het Rijnsburgs Bloemencorso voor de 75ste keer rijden. Thema: FEEST!