Gemeente gaat nog jaartje door met project 'Meedoen'

Extra n Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de pilot 'Meedoen' met een jaar te verlengen. Daar wordt een subsidie van 35.000 euro aan toegekend. Doel van 'Meedoen' is om mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt te begeleiden naar 'zelfstandiger participeren in de maatschappij'.

In oktober 2017 besloot het college in te stemmen met de pilot Meedoen.

In april 2018 ging het project van start, dat wordt uitgevoerd door Stichting Raamwerk en Gemiva-SVG op de dagbestedingslocatie van Binders in Katwijk aan den Rijn.

Uit de evaluatie van die proef, blijkt dat het begin wat moeilijk was. Zo kostte het meer tijd dan gedacht om geschikte kandidaten te vinden.

'Veel klanten die al jaren een uitkering hebben, zijn moeizaam te bewegen maar willen vaak wel graag 'iets' doen. Omdat zij soms jarenlang in een isolement zitten, is het voeren van gesprekken vaak al een grote stap. Er waren vaak drie of vier gesprekken voor nodig voordat de klant in beweging kwam', staat in de evaluatie.

Uiteindelijk hebben elf mensen zich aangemeld, in de leeftijd van 18 tot en met 63 jaar. Velen hebben een GGZ-diagnose en beperkingen als licht verstandelijk beperkt, autisme en niet-aangeboren hersenletsel.

Door die cliƫnten goed te begeleiden, hebben zij 'kleine en grotere stappen gezet en aangegeven weer te participeren in de samenleving', staat in de evaluatie.

Het college hoopt, dat die intensieve werkwijze 'kostenbesparend' als 'klanten geen gebruik meer gaan maken van de duurdere maatwerkvoorzieningen'.