Afbeelding
Foto: CdM

De zomer van…. Volkstuinders Cor en Marjan de Mooij

Zomer n De vakantietijd is in volle gang. Velen genieten de komende weken elders van een wel verdiende rust, met hopelijk mooi weer. Maar niet iedereen heeft vrij in de zomervakantie. Er moet ook gewerkt worden. In de serie 'De zomer van…..' vertellen mensen hoe zij deze zomerperiode doorkomen.

Door Piet van Kampen

We zijn te gast bij het Rijnsburgse echtpaar Cor en Marjan de Mooij op hun volkstuin.

Cor de Mooij is eindredacteur van de huis-aan-huis weekbladen Katwijk Speciaal en De Noordwijker. Een leuke job die wekelijks de nodige creativiteit vraagt om telkens weer een representatieve krant voor de lezers te maken. Creativiteit zijn hem en zijn echtgenote Marjan echter niet vreemd want daar hebben zij in hun volkstuin gedurende de seizoenen ook mee te maken. Hun lust en hun leven. 'Hier kun je alles los laten en in alle rust je gedachten laten gaan', filosofeert Cor hardop.

Het is zaterdagmorgen zo rond half tien. Cor ligt op zijn knieën wat onkruid te verwijderen, terwijl Marjan even verderop de tomatenplanten kritisch naloopt. Want ja, na een vakantie in de Elzas en diverse fraaie streken in Frankrijk heeft hun agrarische domeintje weer een flinke beurt nodig. Nu eerst even tijd voor een bakkie en gezellig keuvelen over het perceel nr. 150, bij Volkstuinvereniging Ons Genoegen.

Klein begonnen

De passie voor het kweken begon enkele jaren geleden in de achtertuin waar op bescheiden

wijze de tomaten hun kleurtje kregen. Cor werd enthousiast en in het achterhoofd had hij al iets groters in gedachten. Dat 'iets groters' werd dus de volkstuin. Via een buurman kreeg hij het telefoonnummer van de beheerder. Die had drie percelen in de aanbieding. De keus was snel gemaakt.

'Marjan zei nog: 'Zou je het wel doen' en was iets terughoudend. Nu is zij nog enthousiaster dan ik al was en brengen wij vele uren in ons eigen wereldje door.' Het wereldje weg van alle drukte. Eén met de natuur. Geen notie van de tijd. Even niet aan de krant denken. Het wereldje waar alles nog puur natuur is en de gewassen, indien nodig alleen met biologische middelen van het ongedierte gevrijwaard worden.

Overigens delen zij hun voldoening en hobby met vrienden en kennissen die af een toe een bakkie komen doen en ook bereid zijn om de handen uit de mouwen te steken. Want er is continu werk aan de agrarische winkel. Een zeer gewaardeerde kracht is Sandra Noort, een vriendin van Marjan. 'Zij is er ook heel vaak en verzet ontzettend veel werk. Daar zijn wij ontzettend blij mee', prijst Marjan haar. 'Het is gewoon gezellig bij ons op de tuin', vult Cor aan. 'En wie helpt kan ook altijd een maaltje van het een of ander plukken'.

Ondertussen schenkt Marjan een tweede bakkie in. Op het 170 vierkante meter stukje grond kunnen zij geweldig hun eitje kwijt. 'Marjan heeft de lijnen uitgezet; zo moet het ongeveer worden. Onze zoon Pieter (15) is onmisbaar als er iets gebouwd moet worden. Samen hebben we een nieuwe afrastering geplaatst, tomatenbakken gemaakt en een compostbak gebouwd. Ook het schuurtje heeft hij samen met een jongen uit onze kerk gebouwd', vertelt een ontspannen Cor.

De gewassen tieren er welig, alhoewel bloemen slechts een fractie van het geheel uitmaken. 'De Afrikaantjes zijn voor de slakken', lacht Marjan fijntjes. Ja, een tuin is ook een eldorado voor gewenste en ongewenste insecten. 'Veenmollen zijn mijn vijanden. Kijk hier stonden 12 preien op een rij en er zijn er nog maar 5 over', betreurt Marjan de aanwezigheid van de kleine ongewenste gasten.

Verder gedijen de gewassen er volop. Maar liefst 6 soorten tomaten, 4 variaties aardbeien, 6 bonenrassen, een aantal verschillende pompoenen, slasoorten, kruiden, bieten, winterpeen en noem maar op. 'Het zijn wisselende teelten en de boerenkoolplantjes gaan binnenkort in de volle grond', vertelt Cor.

Als het gezin naar het buitenland op vakantie gaat wordt er gespeurd naar speciale winkeltjes of markten waar bijzondere soorten zaad te koop zijn. 'Zo brachten wij uit Italië en Frankrijk al zaad mee voor onder andere kruiden en tomatenplanten', vertelt Cor die daar een uitdaging in ziet. 'In Israël zag ik ook wat leuks in een winkel hangen. Maar ja, die Hebreeuwse tekens zijn niet te lezen...' Een nieuwe dimensie erbij dus tijdens de vakantie in het buitenland.

De zomermaanden, is het topdrukte, want dan worden de meeste producten die in het voorjaar zijn gezaaid geoogst

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding