Afbeelding
Foto: Carin van der Spijk-Kralt

De zomer van…. de dieren in Westerweide

'We hopen dat inwoners van Rijnsburg ons blijven steunen'

Zomer n De vakantietijd is aangebroken. Koffers zijn gepakt en velen genieten de komende weken elders van een wel verdiende rust, met hopelijk mooi weer. Maar niet iedereen heeft vrij in de zomervakantie. Er moet ook gewerkt worden. In de serie 'De zomer van…..' vertellen mensen hoe zij deze zomerperiode doorkomen.

Door Carin van der Spijk-Kralt

Deze week zijn we te gast bij de dieren in Dierenweide Westerweide. De dieren hebben net een extreme week van hitte goed doorstaan. Als wij met de beheerder Jason Vergunst over het wel en wee van de dieren en de weide spreken, komt de regen echter met bakken uit de hemel.

Een aantal dieren lopen naar de grot op de weide om droog te staan. 'Ook tijdens die heel warme dagen diende deze grot als schaduwplek voor de dieren', vertelt Jason.

Vrijwilligers

Deze dag wordt Jason bijgestaan door de vrijwilligers Marleen Jansen en Zegert Mastenbroek. Marleen komt uit Oegstgeest en heeft jaren als vrijwilligster bij het vogelasiel gewerkt. Toen deze in januari jl. is gesloten, is ze als vrijwilligster bij Westerweide terecht gekomen. 'Ik werkte voorheen alleen met vogels, maar juist de diversiteit aan dieren hier is erg leuk.

Haar collega Zegert bevestigt dit. Hij heeft ervaring opgedaan bij de kinderboerderij in Noordwijkerhout. 'Toen ik de oproep zag van het Welzijnskwartier voor vrijwilligers voor Westerweide, heb ik gereageerd en kon ik hier aan de slag. Het contact met de dieren, de andere vrijwilligers én de bezoekers is erg leuk', laat hij weten.

Twee keer per week is de Dierenweide voor het publiek geopend: woensdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 13.00 uur.

Of Dierenweide Westerweide in de toekomst ook open blijft is voor nu

nog even onzeker. In mei van dit jaar kregen Jason en zijn vrijwilligers te horen dat het college van B&W de Dierenweide financieel niet meer voor 100% wil steunen. Het gevolg van deze bezuiniging is dat de Dierenweide per 1 januari 2020 de deuren moet sluiten. Deze melding kwam als een donderslag bij heldere hemel. In Rijnsburg ontstond grote verontwaardiging op deze berichtgeving. Toen Jason en zijn team vrijwilligers van de eerste schrik waren bekomen, zijn er plannen gemaakt om de Dierenweide open te houden. Er wordt ingezet om de Dierenweide voor Rijnsburg te behouden.

Zijn jullie al een beetje bijgekomen van alle commotie rond de dreigende sluiting van de Dierenweide in 2020?

Ja, dat wel. De eerste prioriteit is natuurlijk altijd de verzorging van de dieren. Die hebben dagelijkse verzorging nodig, zeven dagen per week.

Na de onheilstijding hebben we plannen gemaakt en via Facebook zijn we een petitie gestart om de Dierenweide open te houden. Binnen twee dagen hadden we al meer dan 2000 ondertekeningen. En het ging maar door. Dit heeft ons ontzettend goed gedaan. Daaruit mag je concluderen dat de Dierenweide een meerwaarde is voor Rijnsburg. In juni hebben we onze stem laten horen tijdens een vergadering van de raadscommissie.

En begin juli hebben we 4284 handtekeningen aan burgemeester C. Visser overhandigd. Allemaal reacties voor behoud van de dierenweide.

Wat is er nadien allemaal gebeurd?

Gelukkig is het nu een beetje rustig rondom de perikelen van mogelijke sluiting. Mede omdat de politiek met zomerreces is. We gebruiken deze tijd om te onderzoeken of we een stichting kunnen worden met als doel om de dierenweide open te houden. We gaan proberen om een Kinderboerderij te worden. Hiervoor zijn inmiddels gesprekken met wethouder Rien Nagtegaal geweest. Er is afgesproken dat we eind september-begin oktober met een businessplan komen. Hierin wordt een duidelijke visie omschreven hoe we de toekomst van de Dierenweide als Kinderboerderij zien. Met daarbij ook het financiële verhaal. Dat is voor ons best nog wel een dingetje. Maar gelukkig hebben we daar vrienden voor gevonden met de nodige knowhow, die ons hierbij ondersteunen. Voor de goede orde; voor nu is er nog niets bekend over hoe en wanneer mensen bijvoorbeeld een dier kunnen adopteren en voor welke bedragen.

Kun je al iets over deze plannen vertellen?

Tja, onze wens is eigenlijk al jaren om van de Dierenweide een Kinderboerderij te maken. Maar dit kunnen we niet alleen. Met de dreigende sluiting boven ons hoofd, zijn deze plannen nu wel in een stroomversnelling gekomen. Eigenlijk kunnen we niet anders. In eerste instantie blijft ons doel om de dierenweide open te houden. Heel graag zien we dat we in de toekomst meerdere dagen open kunnen. Bijvoorbeeld zes dagen per week van 10.00 tot 16.00 uur. Ook willen we nog meer een educatievere rol krijgen.

Om de financiële kant rond te krijgen hebben we donateurs nodig. Ook zijn er plannen om dieren te kunnen adopteren. Dit alles kunnen we pas gaan uitwerken als we groen licht van de gemeente krijgen om toch open te blijven…….

Hoe is het met de dieren? Hebben ze de hitte van juli overleeft?

Ja gelukkig wel. Ook voor hen was het erg warm. We hebben de grot verplaatst naar een schaduwplek. Ook hebben we de dieren meer én extra water gegeven dan anders en sproeiers aangezet. Het varken ging badderen en de duiven en papegaaien genoten van een soort douche. Net als bij mensen zie je dat de dieren zich ook aanpassen aan de hitte. Ze doen weinig. Alleen de hoogbejaarde gans, 28 jaar, hebben we van het veld gehaald en binnen in de schuur gezet. Ook hij heeft het overleefd.

Afgelopen maandagmiddag was er een open middag voor kinderen op Westerweide. Hoe is dit verlopen?

Het was ontzettend leuk. Veel kinderen hebben kennisgemaakt met de dieren. Zo konden ze de konijnen en cavia's vast houden, knuffelen en aaien met geiten en schapen. Speciaal vanwege de feestweek, hadden we slangen en andere reptielen. Heel bijzonder om met een slang om je nek op de foto te gaan. Ook hebben we een dierenbingo gespeeld en konden kinderen een glitter tattoo laten zetten, natuurlijk met een afbeelding van een dier. Het was heel gezellig en ook deze middag kregen we positieve reacties van ouders-verzorgers om er alles aan te doen om de Dierenweide voor Rijnsburg te behouden.

Vandaag, donderdag in de Feestweek, staan we met een aantal vrijwilligers met een stand op de Braderie. We hopen, verwachten dat de inwoners van Rijnsburg ons blijven steunen om zo met elkaar te helpen dat de Dierenweide in Rijnsburg kan blijven.

Als het aan de dieren (konijnen, papegaaien, vogels, varken, geiten, pauwen, ganzen, kippen, cavia's, de Afrikaanse grond eekhoorn en de nandoe) ligt, blijven ze heel graag in Westerweide.

Dierenweide Westerweide kunt u volgen via Facebook of Instagram 'Westerweide Rijnsburg'.

Wilt u vrijwilliger worden, dan kunt u zich aanmelden via
www.welzijnskwartier.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding