Het strand van Katwijk heeft nu een 4-sterren status. | Foto: P. van Kampen.
Het strand van Katwijk heeft nu een 4-sterren status. | Foto: P. van Kampen. Foto: Piet van Kampen

Katwijk heeft schoonste strand

provincie n Op het strand van Zandvoort zijn vorige week de winnaars bekend gemaakt van de Strandverkiezingen 2019. Het strand van Katwijk kreeg dit jaar weer een 4-sterren status en is door de jury beoordeeld als het schoonste strand van Zuid-Holland.

De jury van de Strandverkiezingen ziet stranden in Nederland elk jaar schoner worden. Met een gemiddelde score van 9,5 is dit jaar het strand van Katwijk het schoonste strand van Zuid-Holland gebleken. Wethouder Jacco Knape: "We zetten ons al een aantal jaar samen met de strandondernemers en verschillende organisaties en vrijwilligers in om het strand schoon te houden. Deze samenwerking werpt zijn vruchten af, met als kers op de taart dit mooie resultaat. Daar mogen we in Katwijk erg trots op zijn."

Zo kunnen bezoekers van het strand bij een aantal strandpaviljoens de befaamde 'juttas' lenen om afval van het strand op te ruimen. Een volle juttas met zwerfafval kan worden ingeruild voor een kop koffie of een ijsje bij de deelnemende strandpaviljoens. Ook kunnen badgasten bij de strandopgangen en paviljoens papieren afvalzakjes pakken om afval in te verzamelen en worden in de drukke zomermaanden extra prullenbakken ingezet op het strand. Daarnaast leveren vrijwilligersgroepen zoal Jutters Katwijk een belangrijke bijdrage aan het schoonhouden van de Katwijkse kust. Elke maandag- en vrijdagochtend verzamelt de groep tijdens een wandeling op het strand zo'n 15 tot 20 juttassen aan zwerfafval.


Laatste weetjes over de Flower Parade

Bloemen n De voorbereidingen voor de 74e Flower Parade Rijnsburg zijn in volle gang. Het kan niemand zijn ontgaan dat de parade dit jaar als het thema ´Beroepen´heeft.

Dit is niet alleen terug te zien op alle praalwagens maar ook op een flink aantal personen- en bedrijfsauto´s. Wat is nieuw dit jaar en leuk om te weten.

Start show om 16.00 uur

De officiële opening van ´het bloemencorso´ is vroeg in de middag op 9 augustus. Direct na deze opening, die verricht wordt door SBS weerman Piet Paulusma, is iedereen vanaf 16.00 uur welkom om de alle voertuigen te komen bekijken. Misschien zie je Piet Paulusma wel die zijn weerpraatje live vanuit Royal FloraHolland zal doen. De kinderen die tussen 16.00 en 18.30 uur komen kijken, kunnen in elk geval op de foto met het bekende duo Buurman & Buurman. Zij lopen gewoon tussen de praalwagens en willen graag met je op de foto. Bijzonder is ook het optreden van de Noorse zanger Jonas Hovland. Hij zingt om 17.15 uur vanaf de praalwagen van Haringrock. Om 18.00 uur start het avondprogramma met Casual Company, Flora Brass en De Vlietzangers.

Muziek langs de route

Gewoon lekker je stoeltje op tijd klaar zetten op een mooi plekje vinden langs de route is voor de corsoliefhebber een must. Wil je een toelichting op- en over de parade, zoek dan een plekje op een van de twee tribunes. Deze staan op het Burg. Koomansplein en Rijnsburg en op de Boulevard in Katwijk. Let op: de tribunes zijn, net zoals het hele evenement, gratis en vol is echt vol. Bij beide tribunes is er vooraf muziek net zoals bij de entree van de parade op de Boulevard in Katwijk. Hier maakt Omroep Max tv opnamen die een week later, op vrijdag 17 augustus om 17.10 uur op NPO 2 worden uitgezonden. Ook RTV Katwijk zendt de parade in z´n geheel en met herhalingen uit.

Nieuwe route is goed bevallen

Vorig jaar reed de parade voor het eerst tot aan het einde van de Boulevard en dan via de Binnensluis en de Hoorneslaan richting Rijnsoever. Hierover zijn veel positieve reacties gekomen, dus voor herhaling vatbaar. Voor de exacte route met tijden kijk op de website van de Flower Parade of in de speciaal uitgebrachte corsokrant. Na de pauze in Willem van den Berg, start het hele ´rijdend theater´ opnieuw in Noordwijk Binnen om te eindigen op de Kon. Wilhelmina Boulevard in Noordwijk aan Zee. Nog geen genoeg al die bloemenpracht? Kom dan op zondag 11 augustus nog eens kijken tijdens een wandelingetje op de boulevard. Altijd een feestelijke afsluiting van een mooi corsoweekend.

Buurman en Buurman zijn aanwezig bij de Flower Parade Show. | Foto: pr.