Het voorkomen van huidkanker

Zorggroep n Katwijk. Veel mensen denken nog steeds dat het in Nederland niet zo'n vaart loopt met de risico's van de zon. Toch is huidkanker de meest voorkomende kanker in Nederland.

Zonnestralen stimuleren cellen in de huid om pigment te maken. Pigment is een bruine kleurstof die de huid tegen de zonnestralen beschermt. Door deze natuurlijke bescherming kunt u op den duur langer in de zon blijven, zonder te verbranden. Als de huid te veel en te lang zon krijgt, biedt de huid te weinig bescherming. Uw huid kan dan verbranden. Hoe snel u verbrandt, hangt af van uw huidtype. Het gevoeligst zijn mensen met een lichte huidskleur, rood(blond) haar en blauwe ogen. Door verbranding van de huid, veel zon op de huid of gebruik van de zonnebank veroudert de huid sneller en wordt de huid dikker en stugger. Er ontstaan rimpels, gele verkleuring, rode en bruine vlekken. Door regelmatige verbranding kan op langer termijn huidkanker ontstaan. Als u als kind veel verbrand bent, kan dit de kans op huidkanker zelfs verdubbelen op latere leeftijd.

Daarom geven wij graag de volgende adviezen: Blijf niet te lang in de zon als uw huid nog niet aan de zon gewend is en houd er rekening mee dat de zonkracht tussen 11.00 en 15.00 uur het grootst is. Ga dan liever niet in de volle zon. Water, strand en sneeuw weerkaatsen de stralen, zodat u nog sneller verbrandt. Houd baby's uit de zon. Leg hen onder een parasol of gebruik een zonnehoedje.

Een goede zonnebrandcrème is ook belangrijk om verbranding te voorkomen. Hoe hoger de beschermingsfactor, hoe langer u in de zon kunt blijven zonder te verbranden. Smeer om de 2 uur met een zonnebrandcrème van minimaal factor 15 bij gewone buitenactiviteiten.

Smeer met een zonnebrandcrème van minimaal factor 30 als u een lichte huid heeft, bij kinderen, tijdens vrije tijd en tijdens vakantie. Voor kinderen die in het water spelen is een waterbestendig zonnebrandmiddel handig. Gebruik bij overgevoeligheid voor zonlicht een 'sun blocker'. Vraag uw apotheker hierbij eventueel om advies.

Ga bij verbranding uit de zon en vermijd de zon een paar dagen. Zo kan de huid rustig herstellen. Sommige medicijnen maken de huid overgevoelig voor zonlicht. U kunt dit in de bijsluiter lezen, maar ook uw apotheek kan u hierover informeren.

Let ten slotte op plekjes die veranderen van kleur, schilferen of een onregelmatige vorm krijgen. Let ook op plekjes die ruw zijn, waar steeds korstjes op zitten of die gemakkelijk bloeden.

Neem bij twijfel gerust contact op met uw huisarts voor advies of beoordeling.