Op 11 augustus staan de corsowagens op de Kon. Wilhelmima Boulevard in Noordwijk. | Foto: PR Flower Parade.
Op 11 augustus staan de corsowagens op de Kon. Wilhelmima Boulevard in Noordwijk. | Foto: PR Flower Parade. Foto: Treffend Beeld

Zaterdag rijdt de Flower Parade

Op 10 augustus a.s. rijdt Flower Parade Rijnsburg voor de 74e keer door de straten van Rijnsburg, Katwijk en Noordwijk. Het thema van 2019 is ´Beroepen´.

De echte corsoliefhebber bezoekt natuurlijk a.s. vrijdag de Flower Parade Show. De ´the place to be´ om de parade in alle rust te bekijken en te fotograferen. Een echte middag en avond uit, want in Royal FloraHolland waar de show al om 16.00 uur begint, ontbreekt het de bezoeker aan niets. Waar vind je immers nog een evenement waar je gratis kunt genieten van bloemen en muziek. De Lions Club Rijnsburg-Valkenburg zorgt voor een hapje en een drankje. Op het podium is er muziek van Casual Company, De Vlietzangers en Flora Brass. Tussen 16.00 en 18.30 uur lo

pen Buurman & Buurman rond op de show en op de praalwagen van Haringrock zingt om 17.15 uur de Noorse Zanger Jonas Hovland.

Via Rijnsburg en Katwijk naar Noordwijk

Een dag later gaat iedereen de deur uit voor de rijdende parade. Rond 13.00 uur verlaten de Rijnsburgers hun woning, om 14.00 uur zijn de Katwijk Binners aan de beurt en na 15.00 uur is Katwijk aan Zee. Na de pauze rijdt de parade om 18.30 uur Noordwijk Binnen binnen en in Noordwijk aan Zee rijdt de parade vanaf 19.00 uur naar een daverend slot. Een slot? Neen, niet echt want voor iedereen die dat wil zijn alle praalwagens en een aantal personenauto´s op zondag 11 augustus de hele dag nog te zien op de Koningin Wilhelmina Boulevard in Noordwijk.

Veiligheid voor alles

Voordat de parade gaat rijden controleren veiligheidsfunctionarissen en politie of alle voertuigen aan de gestelde eisen voldoen.

Dat wil zeggen: hebben alle chauffeurs voldoende zicht en zijn alle voertuigen die worden getrokken ook ´geremd´. Vanaf 2019 zijn alle praalwagens technisch aangepast en voldoen zodoende aan alle veiligheidseisen.

Ook is er een compleet team van ervaren chauffeurs die het klappen van de zweep kennen, want met een praalwagen laveren door smalle straten, daar heb je de nodige ervaring voor nodig.

Tribunes

Bijzonder is dat de Rijnsburgse Flower Parade een gratis evenement is. Bij bloemencorso´s elders in het land dient vaak toegang betaald te worden.

Dit geldt zeker voor tribunes. Zelfs deze, op het Burg. Koomansplein in Rijnsburg en op de Boulevard in Katwijk aan Zee, is het ´vrij zitten´. Rond beide tribunes is vooraf muziek. In Rijnsburg speelt Just4Fun en op de Boulevard DVS on Stage. Omroep Max maakt tv opnamen nabij het Vuurtorenplein en Boulevard. Op deze plek zal voorafgaande aan de parade Just4Fun het publiek vermaken met heerlijk blaasmuziek. Twee redenen om daar de parade eens te bekijken, want misschien zie je jezelf dan wel terug op tv. Voor beide tribunes geldt: vol is vol!

Veel corsoplezier.