Tijdens werk dient een agent het reguliere uniform te dragen. | Foto: Politie Nederland/Wikimedia
Tijdens werk dient een agent het reguliere uniform te dragen. | Foto: Politie Nederland/Wikimedia Foto: Picasa

Strandsurveillance in regulier uniform is onverantwoord

n Politievakbond slaat alarm

Politievakbond n ACP is geschrokken van de constatering dat tijdens de extreem warme dagen van vorige week de agenten op het Katwijkse (en Noordwijkse) strand verplicht waren in het reguliere uniform te werken. 'Onaanvaardbaar', vindt de ACP, die een melding heeft gedaan bij de Inspectie SZW.

Door Esdor van Elten

Gadegeslagen door de ACP heeft de inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid poolshoogte genomen, vertelt de bond op haar website. 'Er werd met de agenten gesproken, de temperatuur werd gemeten, de uitrusting werd gewogen en er werd gekeken naar de werkzaamheden en de meldingsdichtheid. Bij het meten van de temperatuur bleek niet alleen dat de temperatuur zelfs in de schaduw opliep tot 34 °C. In het politievoertuig ligt die temperatuur nog enkele graden hoger. Ook omdat deze tijdens meldingen uitstaat en maximaal opwarmt. Om aanspreekbaar te kunnen blijven, rijden de collega's bovendien rond met open raam.'

Part of the job

De vakbond bestrijdt niet dat de aard van politiewerk soms ongemakken met zich mee brengt: 'Ook tijdens warme dagen is werken in uniform 'part of the job' Maar de vakbond roept leidinggevenden tijdens dit soort extreme warmteperiodes op om soepel met die regels om te gaan. 'We weten uit intern Veilig en Gezond Werken-advies dat '… het operationele tenue niet is ontwikkeld voor het langdurig dienstdoen onder warme omstandigheden, waarbij lopen door mul zand een verzwarende factor is. Voor het werken onder warme weersomstandigheden is specifieke kleding en uitrusting ontwikkeld die wel voldoet aan daarvoor gestelde normeringen.'

Warmtestuwing

Politieteamchef Peter Koot van Politie Hollands Midden herkent de problematiek: 'In het verleden hebben we op het strand jarenlang gewerkt in een korte broek met witte polo en lichte schoenen. Maar vanwege nationaal beleid is dat niet meer toegestaan en doen de agenten op het strand ook gewoon dienst in het reguliere uniform.' En dat brengt op warme dagen problemen met zich mee. Het is natuurlijk logisch dat het reguliere zwarte uniform al warmer is dan een witte polo. Maar daar blijft het niet bij. Zo is er volgens een rapport 'onaanvaardbaar grote kans op warmtestuwing'. Dat risico geldt met name als een agent een steekwerend vest draagt. 'Dan kan de warmte niet weg, legt Koot uit. "Er wordt wel gekeken naar oplossingen voor dit probleem, zoals koeltevesten, maar dat is allemaal nog in een experimenteel stadium.'Volgens Koot hebben zich in de afgelopen warme dagen geen incidenten voorgedaan waarbij agenten onwel zijn geworden.


Werkbelemmerend

Verder suggereert de ACP dat werken in regulier uniform ook handelen in specifieke situaties zoals die zich op het strand kunnen voordoen bemoeilijkt. 'Tijdens het evalueren van de werkzaamheden viel op dat met tienduizenden mensen op het strand er wel erg veel werd overgelaten aan de vrijwillige reddingsbrigade', stelt de bond. 'Hoewel goed getraind in onder meer reanimatie, kunnen er vraagtekens worden gezet bij de mogelijkheden die zij hebben om levensreddende maatregelen te treffen of, waar nodig, hun collega's af te schermen. Volgens de Politiewet (artikel 3) dienen politiemensen hulp te verlenen aan hen die dat behoeven.' Het is inderdaad prima voor te stellen dat het dragen van een complete koppelriem en vesten een eventuele reddingsactie bemoeilijkt. 'Dat is dan ook niet onze taak', meldt Koot desgevraagd. 'Hoewel er altijd uitzonderingssituaties voor kunnen komen, zijn levensreddende taken op het strand in de eerste plaats de taak van de Reddingsbrigade en de KNRM.'

Koot voegt er aan toe dat de veiligheid op het Katwijkse strand voldoende gewaarborgd is door de aanwezigheid van 'een uitstekend uitgeruste Reddingsbrigade met twee posten op relatief korte afstand.' Overigens is er op dit moment wegens capaciteitsproblemen geen permanente politietoezicht op het strand van Katwijk.

kans op warmtestuwing

De Inspectie SZW heeft inmiddels op de melding van de ACP gereageerd: 'De werkgever moet een goede inschatting gaan maken van risico's en mogelijkheden bij warm weer, waarbij er ruimte blijft voor maatwerk. De werkgever en de bonden gaan daarover in gesprek.' Een officiële brief van inspectie volgt nog.


n Steun voor Rijn Park Katwijk

Vrienden n Begin juli presenteerde Rijn Park Katwijk zich in De Roskam voor het eerst voor een breed publiek.

De zaal zat helemaal vol en er kwamen veel enthousiaste reacties op de sprekers. De steun voor de doelstellingen van de stichting is in één maand - mede dankzij deze bijeenkomst - verdubbeld. De vrijwilligers van de stichting willen meer inwoners bereiken en zijn dan ook verguld met de financiële bijdrage die deze week werd toegezegd door de Wijkraad van Katwijk aan den Rijn.

Stichting Vrienden van het Rijn Park zet zich in om de Kwakelwei en het Heerenschoolbos tussen Katwijk aan den Rijn en Rijnsburg groen te houden en samen te voegen tot een groene long voor de hele gemeente. Hiermee neemt de stichting stellig een standpunt in tegen de bouw van villa's op de Kwakelwei.

Deze maand wil Rijn Park Katwijk zich tijdens de feestweken van Rijnsburg en Katwijk aan den Rijn opnieuw laten zien. Met posters in Rijnsburg en met een leuk aangeklede kraam op de braderie van Katwijk aan den Rijn laten wij ons zien in de openbare ruimte en hopen we mensen aan te spreken die hun steun willen geven aan de activiteiten van Rijn Park Katwijk.

Daarbij wordt ook altijd gevraagd naar de persoonlijke motivatie om 'vriend' te worden en dat levert doorgaans warme en soms ook zeer persoonlijke reacties op. Hopelijk kunnen we ook op uw stem rekenen, en zien we elkaar in de feestweek