Challenge

Met het boek Storm, een van de Zeven Zussen, mijn voeten in teil met koud water, een koude fles spa rood binnen handbereik en af en toe een ice pack in mijn nek of op mijn borsten. Niet te vergeten mijn mobiel binnen handbereik, zodat ik af en toe het internet kon afstruinen. Op nieuws en social media. Zo ben ik de snik hete dagen vorige week doorgekomen. Pfffff…. als ik er nog aan denk. Ik vind het helemaal niet erg nu de temperatuur ruim 10 graden gedaald is. Volgens Louis moest ik me niet zo druk maken. Nu, dat heb ik dan ook niet gedaan. Zelfs het bedenken van een maaltijd, kostte me enige moeite. Gelukkig heeft de lokale groentewinkel heerlijke kant-en-klaar salades. Op de fiets even naar de Hoftuin was dan ook de enige inspanning die ik tijdens de hittegolf heb gedaan.

Een zomer met lome en tropische dagen, daar kon ik vroeger naar uitkijken. Zodra de temperatuur boven de 25 graden steeg, ging ik met de jongens naar een natuurplas bij ons in de buurt. Daar zochten we verkoeling in het water. Uren hield ik het uit. Heel gek, maar daar moet ik nu niet meer aandenken. Ook nu we dicht bij het strand wonen, gaan we daar in de zomer niet naar toe. Vinden we veel te veel gedoe en veel te druk. Nee, thuis hebben we alles bij de hand. Gelukkig was de hitte van vorige week extreem. Hopelijk ook een uitzondering die twee keer per eeuw voorkomt.

Maar als we de geleerden moeten geloven zullen we in de toekomst meer van dit soort zomers krijgen. Zomers met zeer hoge temperaturen. De opwarming van de aarde gaat gestaag door. Kunnen we hier nog iets aan doen? Ik ben van mening dat iedereen die hier op aarde leeft goed met alles moet omgaan. Hoe klein ook, we kunnen allemaal ons steentje bijdragen. Bijvoorbeeld om bewuster met onze consumptie maatschappij om te gaan. Hebben we alle boodschappen die we doen wel echt nodig? Waarom scheiden we ons afval nog niet goed? Waarom hangt mijn kledingkast bom vol. Consuminderen…betekent bewust minder producten kopen. Op internet heb ik hier inmiddels een aantal blogs over gelezen. Bijzonder is die op instagram van life_by_ilse. Leuk om te lezen hoe zij op een creatieve en bewuste manier in het leven staat. Opvallend was haar challenge om een jaar lang geen kleding te kopen. Maar ook bij het boodschappen doen denkt ze na wat ze echt nodig heeft. In ons land gooien we ieder jaar voor zo'n 2,5 miljard aan voedsel weg. Dat is ruim 150 euro per persoon. Ofwel 50 kilo. De hitte van vorige week heeft mij aan het denken gezet. Nee, ik ga nog niet aan de kledingchallenge meedoen. Maar probeer wel bewuster met alles om te gaan. En hoop hiermee een van mijn lezers ook aan het denken te zetten….

Houdoe.