Feestweek Zomeravondzang

M.m.v. Mannenensemble onder leiding van Hugo van der Meij

Muzikale n avond. Ook dit jaar ontbreekt de zomeravondzang niet in het programma van de Rijnsburgse feestweek.

Organist Dick Durieux en Carolien van Egmond, die de presentatie weer voor haar rekening neemt, organiseren deze avond weer in opdracht en in samenwerking met de Oranjevereniging Rijnsburg.

In mei staken ze de koppen bij elkaar om de liederen samen te stellen voor de komende zangavond. Lang hoefden ze niet na te denken met de programma's van de afgelopen jaren op tafel. 'We zochten de meeste geliefde en bekendste liederen uit. En dan nog moesten we schrappen, want we hebben zo veel mooie liederen gezongen. Maar er zijn nu ook een tweetal liederen die nieuw zijn, zeer verrassend, bekend en geweldig om dit met honderden zangliefhebbers te zingen', vertelt Dick. De liturgie is klaar en het programma is een feest van herkenning.

Dit jaar verleent een speciaal voor deze avond samengesteld mannenensemble o.l.v. Hugo van der Meij zijn medewerking. Hugo van der Meij uit Katwijk is dirigent van 3 mannenkoren, een gemengd koor en een kinderkoor. Ook speelt hij door het hele land als koorbegeleider op zowel orgel als piano en geeft hij steeds meer solo-orgelconcerten.

Ook dit jaar kunnen Dick en Carolien weer rekenen op hun vaste muzikale medewerkers.

Carolien: 'Op Jan Willem de Winter, Mark Prins en Rob Aarssen kunnen we eigenlijk altijd een beroep doen. Met hun cornetten, pauken en slagwerk wordt het nog feestelijker en klinken de liederen nog mooier. Martine van Delft verleent dit jaar ook haar medewerking aan de avond met de dwarsfluit en zeer bijzonder….er is dit jaar ook een klokkenspel'.

Dick Durieux begeleidt op het orgel weer de samenzang en zal ook nu weer een tweetal improvisaties op het orgel ten gehore brengen. Kortom, het belooft weer een geweldige avond te worden die men niet mag missen.

De Feestweek zomeravondzang wordt gehouden op dinsdag 6 augustus in de Grote – of Laurentiuskerk. De aanvang is 20.00 uur en de toegang is gratis. Na afloop is er een collecte ter bestrijding van de kosten.


Grip op de knip

Schulden weg: relatie gered

Geld n Steeds meer jongeren met schulden roepen de hulp van Grip op de Knip in. Aanleiding waarom Grip ook maatjes gaat opleiden die zich vooral richten op de begeleiding van jongeren.

Een maatje kwam in contact met een jong stel, dat recent was gaan samenwonen. De jonge vrouw was ingetrokken bij haar vriend, die al een (huur)woning had. Ze had een klein baantje in een kledingwinkel.

Schulden

Al snel bleek dat ze schulden had: ze had een dure telefoon gekocht die ze niet kon betalen, had een schuld bij Wehkamp, bij de ziektekostenverzekering en de sportschool. Haar vriend had eerst geprobeerd haar te helpen, ze kon 'gratis' bij hem inwonen, maar toen hij de omvang van haar schulden zag, riep zij op zijn advies de hulp van Grip op de Knip in.

Het eerste gesprek verliep moeizaam. De vrouw vertelde dat geld vroeger in hun gezin tot grote problemen had geleid en uiteindelijk tot de scheiding van haar ouders. Best wel triest, dat kinderen uit gezinnen met schulden later ook een grote kans maken in de schulden te komen. Zij wilde het anders doen, maar kwam toch steeds in de verleiding om iets duurs te kopen. Als ze zich verveelde ging ze online shoppen met als gevolg dat ze vaak de volgende dag al spijt kreeg van haar aankoop. Het maatje vertelde haar, dat een voorwaarde voor hulp van Grip op de Knip is, dat je alle financiële zaken deelt. Je moet open en eerlijk zijn over al je inkomsten en schulden. Anders kan Grip je niet helpen. Al met al bleken haar schulden zo'n 5000 euro te zijn. Een groot bedrag voor een jonge vrouw.

Samen gingen we bedenken wat ze eraan kon doen.

- Meer uren gaan werken of er een baantje bij zoeken

- Minder geld uitgeven. Het klinkt makkelijk, maar het is vaak moeilijk te realiseren. Het maatje leerde haar hoe ze een kasboek kon bijhouden. Dit vraagt om discipline: alle bonnetjes bewaren en direct bij thuiskomst in je kasboek noteren. Samen liepen we een keer per veertien dagen het kasboek én haar bankrekening door. In het begin glipte er nog wel wat door, maar het ging steeds beter.

- Stopen met online shoppen. De vrouw ging vooral online als ze zich verveelde. Ze vond via de sportschool een maatje waarmee ze ging hardlopen.

- In het dorp vond ze een lunchroom die een medewerker zocht. Ze kon er naast de winkel twee dagen per week bij gaan werken, waardoor haar inkomen bijna verdubbelde. Er konden betalingsregelingen getroffen worden voor haar schulden. Haar vader betaalde de schuld van de ziektekostenverzekering.

Zij kon nu ook bijdragen aan het huishouden met haar vriend, wat ze erg fijn vond. Na een half jaar kwam het resultaat: ze was nog niet schuldenvrij maar het einde was in zicht. En wat onbetaalbaar was: ze had veel meer zelfvertrouwen gekregen en haar relatie gered.

Grip op de Knip zoekt maatjes. Denk je dat het iets voor je is, ben je creatief, vasthoudend, financieel deskundig, kan je met tegenvallers omgaan en ben je een volhouder? Wij bieden je een opleiding, een uitdagende vrijwilligersbaan en support. Meld je aan via:

coordinator@gripopdeknipkatwijk.nl of bel naar 06 220 625 90.