De Katwijkse Denise van Leeuwen met klarinet speelt zaterdag in Rijnsburg Klassiek. | Foto: M. de Graaf.
De Katwijkse Denise van Leeuwen met klarinet speelt zaterdag in Rijnsburg Klassiek. | Foto: M. de Graaf. Foto: pr

Internationaal trio met jong talent in Oranje Rijnsburg Klassiek

n Denise van Leeuwen, Carlos Escalona en Noud Smeets

Gratis n Als start van de traditionele Oranje feestweek van Rijnsburg treden zaterdag 3 augustus de klarinettisten Carlos Escalona, Denise van Leeuwen en pianist Noud Smeets op tijdens Rijnsburg Klassiek in De Burgt aan het burg. Koomansplein. Dit internationale trio treedt regelmatig op in het buitenland.

Tijdens dit concert worden ze op bijzondere wijze ondersteund door de jonge talenten Sofia en Quinten uit Valkenburg. Het concert begint om 19.30 uur en de zaal is open vanaf 18.45 uur. Het concert duurt een uur en de toegang is gratis.

Door de enthousiaste steun van de sponsoren BMP Datapartners, de gemeente Katwijk en geïnteresseerde particulieren kan het comité Rijnsburg Klassiek blijven organiseren.

Uit Venezuela

Carlos Escalona begon zijn muzikale carriëre bij Alan Troudart in Venezuela binnen het El Sistema, een nationale organisatie voor jeugd- en kinderorkesten en –koren van Venezuela. Hij studeerde aan het Simon Bolivar Conservatorium en maakte hij deel uit van de Latin American Academy voor klarinet. Carlos nam deel aan zeven Young Clarinet Festivals waarbij hij twee keer een eerste prijs won. Van 2005 tm 2017 speelde hij vast in het Simon Bolivar Symfonie Orkest van Venezuela. Hij maakte met dit orkest verschillende internationale tournees. Gedurende 10 jaar speelde Carlos in zijn ensemble Trio de Corno di Bassetto "Avila", waarmee hij verschillende tournees naar China, Engeland en Oostenrijk maakte. Daarnaast is hij lid van het blaaskwintet "Arcadia". Van 2013 tm 2017 was Carlos docent aan het Simon Bolivar Conservatorium in Caracas, waar hij kinderen en jongeren van het "El Sistema" en studenten van de Latin American Clarinet Academy klarinet- en basklarinetles gaf. Gedurende het studiejaar 2017/2018 was hij academist van het Academia Nazionale Santa Cecilia in Rome, waar hij student was van professor Alessandro Carbonare.

Zijn bachelordiploma heeft Carlos behaald aan het Music, Instrumental Execution from the National Experimental University of Arts (UNEARTE) in Venezuela en op dit moment volgt Carlos de masteropleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Mons bij professor Ronald van Spaendonck.

klarinet

Denise van Leeuwen speelt het grootste gedeelte van haar leven klarinet. Ze speelde in verschillende orkesten en ensembles, zoals het Symfonieorkest van het Koninklijk Conservatorium, de Ligeti Academie van het Schönberg Ensemble en de European Union Youth Wind Orchestra. Tevens speelt zij met enige regelmaat bij het Residentie Orkest, het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Militaire Kapel 'Johan Willem Friso'.

Het afgelopen jaar speelde zij het klarinetconcert van G. Finzi met het beroemde Orquesta Sinfónica Simon Bolivar uit Venezuela en met het Colletivo Sinfonico het solowerk "Viktor's Tale". Zij vervulde als solo-bassethoornist tijdens het Holland Festival 2017 de rol van Eva in de opera Michaels Reise um die Erde van Stockhausen bij het Orkest van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zo ook in juni tijdens een marathon van de cyclus Aus Licht van Stockhausen bij een samenwerking tussen het Holland Festival, de Nationale Opera in Amsterdam, het Koninklijk Conservatorium en de Stockhausen Foundation. Denise maakt graag kamermuziek en speelt in de Kleine Zaal van het Concertgebouw, de Dr. Anton Philipszaal en TivoliVredenburg. Zij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en rondde in 2015 aan de Robert Schumann Hochschule in Düsseldorf de masteropleiding af met een negen.

Denise speelt op Selmer Privilege klarinetten en sinds kort promoot ze deze instrumenten als ambassadeur van de Henri Selmer Company en Blaasinstrumenten Import Nederland.

Jong talent

Noud Smeets kreeg vanaf zijn zevende pianoles. In combinatie met gymnasium aan het SGN Nijmegen heeft hij het vooropleidingstraject van ArtEZ Arnhem gevolgd bij Sepp Grotenhuis.

Met een diploma op zak heeft Noud daarna de vooropleiding van het Conservatorium van Amsterdam (CvA) gevolgd bij pianopedagoge Marjes Benoist. Vanaf september 2012 studeert hij aan het CvA, sinds september 2014 bij Willem Brons. In juni 2019 zal hij zijn Masteropleiding aan hetzelfde instituut afronden onder begeleiding van Frank van der Laar. Verder heeft Noud les gehad van onder andere Berry van Berkum, Frank Peters, David Kuyken en Richard Egarr (fortepiano). Hij heeft tevens masterclasses gevolgd van Hakon Austbö, Pascal Devoyon, Felix Gottlieb en Lilya Zilberstein.

Noud heeft een brede oriëntatie op het gebied van andere toetsinstrumenten: sinds september 2014 volgt hij klavecimbellessen bij Johan Hofmann. Bovendien speelt hij regelmatig in kerken in Nijmegen e.o. Noud is ook zeer actief in de kamermuziek.


n Twee historische rondwandelingen door Rijnsburg

actief n Rijnsburg bestaat al meer dan 1000 jaar en de afgelopen 10 eeuwen hebben tal van belangrijke en minder belangrijke zaken zich afgespeeld binnen onze dorpsgrenzen.

Wilt u wat meer te weten komen over de geschiedenis van uw woonplaats, maak dan onder begeleiding van een gids van het Genootschap Oud Rijnsburg een rondwandeling door het centrum van ons dorp en beleef de geschiedenis opnieuw.

Er wordt gewandeld in de OV Feestweek op maandag 5 en vrijdag 9 augustus. Aanmelden via:                 www.ovrijnsburg.nl/aanmelden.

Er zijn maximaal 30 deelnemers mogelijk. Deelname is gratis maar een gift in de donatie bus van Genootschap Oud Rijnsburg is altijd meer dan welkom.

Museum Oud Rijnsburg vindt u aan de Oude Vlietweg 6, schuin tegenover de toren, te Rijnsburg. Het museum is in de OV Feestweek geopend op donderdag 8, vrijdag 9 en zaterdag 10 augustus van 10.00 tot 13.00 uur.