Ir. G. Tjalma overleden

N206 n Dagelijks rijden er zo'n kleine 35.000 auto´s over de Ir. G. Tjalmaweg (N206) in Valkenburg. Ir. Tjalma naar wie de weg is vernoemd, is zondag 21 juli jongstleden overleden.

Ir. G. Tjalma was van 1972 tot 1987 directeur- hoofdingenieur van De Provinciale Waterstaat in Zuid/Holland. Van 1987 tot eind 1989 was hij directeur van de Dienst Verkeer en Vervoer in dezelfde provincie. Voordat hij bij de provincie Zuid/Holland in dienst kwam, werkte Tjalma voor het ingenieursbureau DHV in Suriname en Irak. In 1961 maakte hij de overstap naar de provincie Zuid-Holland, eerst de Provinciale Planologische Dienst en vanaf 1964 de Waterstaat.

N206

Onder zijn verantwoordelijkheid kwamen onder andere de Rondweg om Dordrecht en de Kiltunnel in dezelfde gemeente, de aansluiting van het zuidelijk deel van de Haagse agglomeratie op het rijkswegennet en "zijn eigen N206" in Valkenburg tot stand. Ook vond de eerste grote bodemsanering, in Lekkerkerk, plaats.

Tjalma was een sobere werker zonder franje. Hard werken stond hoog in het vaandel. "De dag heeft 24 uur en dan hebben we de nacht nog" was een van zijn bekende gezegdes. Hoewel hij aan het hoofd van een grote organisatie stond, bleef hij een echte ingenieur, die zeer betrokken bleef bij de inhoud van het werk.

Groot was ook zijn loyaliteit. Als hij eenmaal afspraken gemaakt had over welke koers gevolgd zou worden, dan volgde hij die door dik en dun. Dat strookte ook met zijn enorme plichtsbetrachting. Half werk bestond niet voor hem. Hij ging altijd voor 100%.

In 1989 ging hij met vervroegd pensioen, maar ook daarna bleef hij actief, onder andere als lid van de Raad van de Waterstaat.

Tjalma was ridderin de Orde van de Nederlandse Leeuw en drager van de Gouden Lis van de provincie Zuid-Holland. Hij is 92 jaar geworden.


Nederlandse Limes genomineerd UNESCO-werelderfgoed

Romeinen n De gemeente Katwijk sluit zich aan bij andere gemeenten om de Limes te nomineren voor benoeming tot UNESCO-werelderfgoed.

De Limes is de oude staatsgrens van het Romeinse rijk. Het Nederlandse deel loopt van Katwijk aan Zee tot aan Xanten in Duitsland. Na benoeming zullen delen rondom het Romeinse fort (Castellum) in het centrum van Valkenburg en een Romeins dorp (Vicus) op De Woerd bij Valkenburg werelderfgoed zijn.

In 2011 is dit deel van de Limes, ook wel de Nedergermaanse Limes genoemd, al op de voorlopige lijst van het UNESCO-werelderfgoed geplaatst. Met de instemming van de gemeente Katwijk is de weg nu vrij om het nominatiedossier eind september aan te bieden aan de minister. Na akkoord van de minister zal het dossier in 2020 aan UNESCO worden aangeboden, die uiteindelijk in 2021 een uitspraak zal doen.

De UNESCO-werelderfgoed status geeft wereldwijde erkenning en is een blijk van waardering voor de manier waarop bewoners en gebruikers tot op de dag van vandaag met een object, plek of gebied zijn omgegaan. "Benoeming tot werelderfgoed zal Valkenburg nog meer op de kaart zetten als een bijzonder historisch gebied. Dit biedt ook kansen om het erfgoed dat in de grond zit toegankelijk te maken voor publiek. Zo kunnen inwoners, maar ook organisaties, studenten en bezoekers van de gemeente, de verhalen uit het verleden echt ervaren en beleven", aldus wethouder Jacco Knape.

De afgelopen jaren is daarom door de gemeente, de provincie en het rijk al geïnvesteerd in activiteiten om het erfgoed toegankelijk te maken. Zo heeft de gemeente de visie Romeinen ontwikkeld om interactief en digitaal over de Romeinse historie te informeren, en zijn er wandel- en fietsroutes in de omgeving van de Limes uitgezet. De komende jaren zal nog meer worden gewerkt aan de bekendheid en zichtbaarheid van het gebied door te investeren in educatie, marketing en communicatie. Met een UNESCO-werelderfgoed status kan alles naar een nog hoger plan worden getild.