Afbeelding
Foto: pr

De Paris-Brest, een ring van soesjes

Ine n Paauw-van der Plas was een van de deelnemers van Heel Holland Bakt 2017. In deze rubriek deelt ze een van haar recepten.

Hebben jullie ook naar de Tour de France gekeken? Ik vind, net als André van Duin vooral de prachtige beelden van de omgeving heel erg mooi. Ik moest gelijk denken aan de Paris-Brest, een Franse klassieker speciaal voor de fameuze wielerronde Parijs-Brest ontworpen. Het is een mooie soezenring gevuld met een pralineroom. Heerlijk als dessert na een heerlijke maaltijd.

Soezendeeg

Ingrediënten:

100gr melk, 100gr water, snufje zout, snufje suiker, 90gr boter, 110gr bloem, 200gr ei (4 stuks maatje M), 1 losgeklopte eidooier, 25gr amandelschaafsel.

Verwarm de oven voor op 230 graden. Breng de melk, water, zout, suiker en de boter aan de kook. Haal als het mengsel naar boven komt, de pan van het vuur. Schenk in een keer de bloem erbij en roer met een spatel alles tot een gladde deegbal. Druk het deeg plat in de pan en zet terug op het vuur. Als het deeg begint te knetteren roer je het om zodat het vocht kan ontsnappen. Van het vuur af roer je een voor een de eieren door het beslag. Wacht met het volgende ei totdat de vorige volledig opgenomen is. Je hebt een mooi gladbeslag. Teken een ring op (de achterkant van) een stuk bakpapier, spuit een ring soesjes dicht tegen elkaar ter grote van een walnoot op, en een ring in de binnenring dicht tegen elkaar aan. Bestrijk de soesjesring met de losgeklopte eidooier en bestrooi met het amandelschaafsel. Breng de oventemperatuur terug naar 170 graden voordat de soesjes de oven in gaan. Doe na 20 minuten baktijd de oven kort open om de stoom te laten ontsnappen. Bak de soesjes tot ze egaal goudbruin zijn, reken op nog 25 minuten baktijd. Laat ze afkoelen op een rooster.

Roomvulling

Ingrediënten:

250gr slagroom, 125gr mascarpone, 4 eetl suiker, 1 eetl slagroomversteviger, 4 eetl pistachepraline (recept is te vinden op mijn website), poedersuiker om mee te strooien.

Klop de slagroom, suiker en slagroomversteviger tot lobbig. Doe de mascarpone en pistache praline erbij en klop tot mooie stevige crème.

Samenstellen: Snijd de afgekoelde soezenring overdwars met een kartelmes doormidden. Spuit met en spuitzak en kartelmondje de onderste ring op met de pralineroom. Leg de andere helft hierop en strooi vlak voor serveren af met poedersuiker.

Profiter!

PS

Zie ik jullie op de Braderie in Rijnsburg op 8 Augustus? Ik verkoop daar mijn Nougat Montelimar.

- Facebook
INEBakingandDiningTogether

- Instagram InePaauw

- Website www.inepaauw.nl

Afbeelding