De openbare verkoop van de Maranathakerk vindt plaats op vrijdag 8 november bij Notaris Verhees. | Foto: CvdS.
De openbare verkoop van de Maranathakerk vindt plaats op vrijdag 8 november bij Notaris Verhees. | Foto: CvdS. Foto: CvdS

Maranathakerk in de verkoop

openbaar n De Maranathakerk in Rijnsburg komt te koop. Dit heeft het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Rijnsburg deze week bekend gemaakt. Voorzitter, de heer Wout van Egmond, laat weten dat de verkoop van de kerk gaat gebeuren via inschrijving door een van de notarissen verbonden aan Verhees Notarissen N.V. te Katwijk.

Het kerkgebouw is gebouwd in 1953. Het gebouw heeft een netto vloeroppervlak van ca. 800 m2 en een inhoud van ca. 7.700 m3. Naast de kerk, welke is gesloten in mei 2016, is een pastorie gelegen. Deze is min of meer gelijktijdig met de kerk gebouwd en behoorde eveneens in eigendom toe aan de kerkelijke gemeente. In 2018 is de pastorie verkocht aan de huidige bewoner.

Bestemming

Volgens het bestemmingsplan, vastgesteld in april 2011, heeft de locatie een maatschappelijke bestemming.

Het College van B&W van de Gemeente Katwijk heeft in mei 2016 het kerkgebouw en de naastgelegen pastorie aangewezen als gemeentelijk monument. De kerk heeft hiertegen bezwaar aangetekend. Naar aanleiding daarvan heeft de gemeentelijke Commissie bezwaarschriften aan het College verzocht de aanwijzing opnieuw te formuleren. Deze procedure loopt nog steeds. De Gemeente Katwijk heeft aangegeven eerst een nieuwe aanwijzing te formuleren als meer bekend is over de toekomstige bestemming. Maar heeft ook aangegeven dat zij haar medewerking zal verlenen aan een zogenaamd vooroverleg.

Zolang de huidige aanwijzing van kracht blijft zullen plannen van de nieuwe eigenaar moeten leiden tot een voortzetting van de huidige bestemming dan wel tot een herbestemming waarbij het object de huidige hoedanigheid min of meer behoudt. Aanpassingen aan in- en exterieur kunnen alleen plaatsvinden na verkrijging van een omgevingsvergunning en voorafgaande toetsing (middels een waardestellend onderzoek) aan de monumentale waarden.

Voor de verkoop is er een milieu hygiënisch vooronderzoek en een verkennend milieukundig bodemonderzoek uitgevoerd.

door IDDS uit Noordwijk. Daarbij zijn overschrijdingen van gehanteerde achtergrondwaarden voor de grond vastgesteld. De aangetoonde gehalten zijn echter dermate laag dat beperkingen inzake de voortzetting van het huidige bodemgebruik niet worden voorzien. Door genoemd bedrijf is er ook een asbestinventarisatierapport opgesteld. Er is een redelijk vermoeden dat er sprake is van asbesthoudende toepassingen. Bij sloop of renovatie moet er aanvullend destructief onderzoek uitgevoerd worden. In de kruipruimte onder de kerkzaal is asbestverontreiniging aangetroffen welke gesaneerd dient te worden.

Het kerkbestuur heeft de verkoopprocedure van de kerk in handen gegeven aan Notariskantoor Verhees. Hierbij zijn een aantal uitgangspunten vastgesteld. Zo wordt aan de nieuwe eigenaar een kwalitatieve verplichting opgelegd dat het gebouw niet voor iedere bestemming kan worden gebruikt. Het kerkgebouw wordt verkocht bij inschrijving. De zitting in het kader van deze openbare verkoop vindt plaats op vrijdag 8 november 2019 om 9:00 uur ten overstaan van een notaris van Verhees Notarissen N.V. De verkoper behoudt zich het recht van gunning nadrukkelijk voor. De minimumbieding bedraagt € 575.000,00.

Bezichtiging van het kerkgebouw is alleen mogelijk na telefonische afspraak met de voorzitter van het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Rijnsburg, de heer E. van Egmond, te bereiken via e-mail: vz-cvk@pknrijnsburg.nl.

Zie ook de advertentie elders in deze krant.