Nieuw burgerraadslid Fractie Smits

Gemeenteraad n De Valkenburgse Linda Smit-van den Berg is donderdagavond jl. tijdens de vergadering van de gemeenteraad benoemd tot burgerraadslid van Fractie Smits. Linda kon na haar benoeming direct meedraaien in de vergadering over de Woonagenda.

Linda is ook een van de leden die maandelijks in deze krant een mening geeft op een stelling in de rubriek 'Daar vraag je me wat'. Vanwege deze nieuwe functie is ze hiermee gestopt.


Dieren ambulance wacht op antwoord

Stichting n Dierenambulance – Vogelasiel regio Leiden wacht al een half jaar op antwoord van de gemeente Katwijk op het verzoek om een financiële bijdrage. En met het zomerreces dat volgende week begint, ziet het er naar uit, dat de dierenambulance nog langer geduld moet hebben.

De stichting wijst in een brief aan het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad op 'de zorgplicht voor wilde dieren'.

'Wij hebben gemerkt dat bij de gemeenten in onze regio ten onrechte de opvatting heerst, dat de gemeenten alleen een verantwoordelijkheid zouden hebben voor de opvang van gewonde of verweesde huisdieren. In de omringende regio's Haarlem, Amsterdam en Haaglanden wordt die zorgplicht door de gemeenten zondermeer erkend en ontvangen onze zusterorganisaties daarvoor een gemeentelijke vergoeding.'

In de brief wordt verwezen naar de gemeente Leiden die die zorgplicht inmiddels ook erkent. Onlangs heeft het Leidse college 'besloten om ons voor het vervoer van zowel huis- als wilde dieren en de opvang van wilde dieren te gaan bekostigen. Wij hopen dat uw college en raad zich daaraan willen spiegelen.'

De stichting is inmiddels wel gewend aan wachten, want ook vorig jaar werd het verzoek voor een financiële bijdrage gedaan aan de gemeente Katwijk. Daar is nooit antwoord op gekomen.

In een artikel in september vorig jaar in deze krant, liet de gemeente weten tot minstens 2021 een overeenkomst te hebben met Dierentehuis Stevenshage in Leiden 'voor de opvang en het vervoer van zwerfdieren'. Daar is in de begroting ook geld voor opgenomen: 29.900 euro per jaar onder het kopje 'Openbare orde en veiligheid Dierenbescherming'.

Maar in Stevenshage worden geen wilde vogels en wilde dieren opgevangen, aldus de Dierenambulance. Dat gebeurt in het Vogelasiel in Oegstgeest, dat vooralsnog geheel afhankelijk is van giften en donaties, terwijl de Dierenambulance stelt, dat 'de tijdelijke opvang van dieren, waarvan dat noodzakelijk is, een wettelijke gemeentelijke taak is'.

De raad heeft de brief begin deze maand ter kennisgeving aangenomen met het verzoek aan het college om de raad te informeren over de afdoening. Maar dat gebeurde vorig jaar ook....