Prototype van de nieuwe generatie windmolens die voor de Katwijkse kust komen te staan.
Prototype van de nieuwe generatie windmolens die voor de Katwijkse kust komen te staan. Foto: pr

Over vier jaar windmolens 'dichtbij' Katwijk

Windpark n Gemeente wil zich met windmolens profileren als duurzame kustplaats.

Ze gaan er komen, de windmolens dichtbij Katwijk. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat maakte vorige week woensdag bekend dat de zogenoemde Kavels III en IV van windpark Hollandse Kust (zuid) door energiebedrijf Vattenfall gebouwd en geƫxploiteerd gaan worden. Gemeente Katwijk wil zich met die windmolens voor de deur gaan profiteren als duurzame gemeente.

De windparken komen op zo'n 18,5 kilometer vanuit de kust tussen Scheveningen en Zandvoort, dus dichterbij dan windpark Luchterduinen bij Noordwijk, dat er nu al staat.

De nieuwe parken moeten in 2023 klaar zijn. Ze gaan dan 760 MW aan vermogen leveren, genoeg om 1 miljoen huishoudens van stroom te voorzien. Dat is ruim 2,5 procent van de elektriciteitsvraag in Nederland.

Het is het tweede subsidieloze windpark op de Nederlandse Noordzee. Vattenfall kreeg vorig jaar via dochterbedrijf Chinook ook de vergunning voor kavels (I en II) van windpark Hollandse Kust (zuid), zuidelijk van Luchterduinen en verder in zee.

Vattenfall krijgt dus geen subsidie voor het windpark en moet voor de locatie in zee zelfs huur (erfpacht) betalen van zo'n 2 miljoen per jaar.

Vanaf het nieuwe windpark wordt door netbeheerder TenneT een elektriciteitskabel aangelegd naar de Maasvlakte.

Vissen tussen de turbines

De windturbines van het nieuwe park voor de Katwijkse kust komen gemiddeld ongeveer een kilometer uit elkaar te staan.

De ruimte tussen de turbines is in principe beschikbaar voor ander gebruik.

'Zolang dat samengaat met het windpark', meldt het ministerie in zijn persbericht.

'Het is op dit moment alleen toegestaan om te vissen met een hengel', laat een woordvoerder van het ministerie desgevraagd weten. 'Onderzocht wordt of vissen met passieve vismethoden, zoals korven of manden, mogelijk is. Ook wordt onderzocht of het windpark zodanig kan worden ontworpen, dat er met sleepnetten (boomkor) in gevist kan worden. Daarvoor moeten onder andere de kabels van de windturbines worden ingegraven en op diepte worden gehouden.'

Als er niet wordt gevist, biedt dat onder water juist weer mogelijkheden voor natuurontwikkeling, aldus het ministerie. Bepaalde soorten planten en dieren herstellen in windparken, omdat dat visserij de bodem niet beroert of omdat ze zich kunnen vestigen op of rond funderingen van de windturbines.

De komende jaren neemt de hoeveelheid stroom, die windparken op zee leveren sterk toe, meldt het ministerie. 'Er breekt als het ware een 'oogsttijd' aan. Momenteel staan er windparken in zee met een totaalvermogen van ongeveer 1 gigawatt (GW). In 2023 staat er voor minimaal 4,5 GW vermogen. Dat is 16 procent van de elektriciteitsproductie. In 2030 staan daardoor zo'n 11 GW aan windparken op zee staan. Deze leveren samen dan 40 procent van het Nederlandse elektriciteitsverbruik.'

Voordelen

Gemeente Katwijk heeft volgens een woordvoerder 'kennis genomen van het bericht' van het ministerie. De gemeente heeft zich samen met ondernemers en bewoners enkele jaren geleden verzet tegen de voorgenomen plaatsing van die windmolens, omdat die schadelijk zouden zijn voor het vrije uitzicht op zee en toerisme. De Raad van State oordeelde echter, dat die windmolens er wel mogen komen.

Nu die windmolens aanstaande zijn, onderzoekt de gemeente welke voordelen ze kan hebben van de energiewinning in zee, maar ook hoe ze eventuele nadelige gevolgen tegen kunnen gaan. 'We staan aan het begin van het traject, waarbij we met ministerie van Economische Zaken kijken hoe we de kust nu als duurzame kustplaats kunnen neerzetten en laten zien hoe wij als gemeente ook een bijdrage kunnen leveren in het tegengaan van klimaatverandering', laat een woordvoerder van de gemeente weten. 'We zijn in dit kader ook in gesprek over investeringen en subsidies vanuit het ministerie aan projecten die hieraan bijdragen.'

De gemeente is met het ministerie ook in gesprek 'hoe we eventuele nadelige gevolgen tegen kunnen gaan, zoals zicht op de windmolens vanaf het strand'.


Afbeelding