Een bezoek aan Siegen is altijd gezellig. | Foto: pr.
Een bezoek aan Siegen is altijd gezellig. | Foto: pr. Foto: PR

Gemeenteraad versterkt band met partnerstad Siegen

Partners n Het eerste weekend van deze maand heeft de gemeenteraad een bezoek gebracht aan de Duitse stad Siegen. Ruim vijftig jaar geleden is de band tussen Siegen en Katwijk ontstaan, toen nog tussen de voormalige gemeenten Geisweid en Rijnsburg.

Mondiale ontwikkelingen, Europese regels en lokale uitdagingen hebben tijdens het bezoek tot veel gesprekken geleid.

Aantrekkelijk centrum

Net als Katwijk heeft Siegen investeringen gepleegd om het centrum aantrekkelijker te maken. De rivier de Sieg, die de stad haar naam geeft, speelt hierbij een belangrijke rol.

De Sieg is beter zichtbaar gemaakt en rondom de Sieg is een voor inwoners en bezoekers uitnodigend centrum ontstaan. Tijdens een zonovergoten stadswandeling heeft de delegatie uit Katwijk kennis genomen van het resultaat.

Vanzelfsprekend voerde de wandeling ook langs diverse plaatsen waar de band van Siegen met het Nederlandse koningshuis zichtbaar is, zoals bij het mausoleum van Johan Maurits van Nassau-Siegen, voor wie in Den Haag het Mauritshuis is gebouwd.

Siegen is een stad van ruim honderdduizend inwoners, met een universiteit waar bijna twintigduizend studenten een studie volgen.

Een van de onderzoeksinstellingen is volop bezig met het onderzoeken van de mogelijkheden om met digitale middelen zorgverleners zoals huisartsen te ondersteunen. Dit is nodig omdat door een afnemend aantal huisartsen de zorg in gevaar kan komen. De universiteit streeft voor deze onderzoeken naar samenwerking in andere Europese landen. De presentaties leidden tot een levendige discussie met de delegatieleden uit Katwijk.

Versterking stedenband

Er bestaan al lange tijd warme banden tussen Siegen en eerst Rijnsburg en later ook Katwijk. De laatste keer dat er een delegatie uit Katwijk in Siegen was, ligt al weer enige tijd achter ons en het is goed om de banden aan te halen. Met het bezoek van een grote groep raadsleden, burgerleden en wethouders, onder leiding van de burgemeester, heeft Katwijk de band met Siegen weer versterkt. Burgemeester Visser: "Tijdens het bezoek hebben we gezien dat er in de politieke thema's veel overeenkomsten zijn en dat we van elkaar kunnen leren. Stadsontwikkeling, duurzaamheid en gezondheidszorg in combinatie met vergrijzing zorgden voor goede discussies. De culturele verschillen vormden geen drempel, maar maakten het gesprek juist interessant. Het is mooi als dit bezoek wordt gevolgd door de uitwisseling van inwoners en organisaties. Er is interesse bij muziekverenigingen en koren in onze gemeente om in Siegen de stedenband vorm te geven".


Jubilate contrastrijk de zomer in

concert n Het was een concert van contrasten, het concert 'Zingend de Zomer in!' van Katwijks Christelijk Mannenkoor Jubilate.

Dit concert werd gehouden op donderdag 4 juli in de Dorpskerk van Katwijk aan den Rijn. Neem de plechtige psalm 43 die direct werd gevolgd door een jazzy stuk gespeeld door piano en vibrafoon. Het was even omschakelen. Van het kippenvelmoment in de overgang naar 'Dan ga ik op tot Gods altaren' naar het kippenvelmoment in vibrafoon, subtiel en tegelijk intens bespeeld door Léon de Laat.

Jubilate zong over het algemeen evenwichtig deze avond, maar liet ook wel wat steken vallen. Dat kwam een beetje door de mix van oude ijzersterke nummers en betrekkelijk nieuwe tongbrekers als Soon ah will be done. Maar los van de foutjes zaten er ook weer juweeltjes in vanavond, zoals Avondgebed van Maarten Luther, Healing Light van componist Karl Jenkins en het Duet uit de Parelvissers, al zaten ook daarin wat onzuivere noten.

Veel stukken waren over het algemeen mooi gedoseerd, neem de opbouw in Wagner Pelgrimkoor uit Tannhäuser. Mooi waren ook: The Exodus Song en By the Rivers of Babylon, waarin gespeeld werd met het reggae-karakter van dit nummer.

Maar andere nummers zouden wel wat spannender kunnen. Neem de ietwat saaie Welsh Hymn Tune of het overbodig aandoende Remember your smile, waarin opmerkelijk genoeg de blazers van het Holland Symfonie Orkest wel excelleren.

Er was natuurlijk ook de nodige afwisseling tussen de koordelen, zoals een onderhoudend intermezzo door Arthur Postma op de vleugel.

Na het slotapplaus wachtte buiten de kerk koffie en fris onder het genot waarvan het heerlijk napraten was.

Hij speelde een medley van klassieke nummers van onder meer Mozart, Chopin, Wagner en Rossini om te eindigen met Gershwins Rhapsody in Blue, een echte uitsmijter. En zijn instrumentaaltjes met Léon de Laat waren heerlijk jazzy, bijna easy listening, als eerder genoemd contrast met de koordelen.

Hoefijzer

De opstelling in de kerk was in hoefijzervorm. Men kan ook weinig anders met een dergelijk groot koor. Maar het vergde het nodige van de concentratie van de 'Jubilaters'. De akoestiek is lastiger dan in Sporthal Cleijn Duin, maar ook mooier en voller.

Er was deze keer geen pauze, wat als nadeel heeft dat het programma in het totaal korter is dan gebruikelijk. Maar daar staat tegenover (elk nadeel heb z'n voordeel) dat de toehoorder niet uit z'n luister-flow wordt gehaald en dat maakt van een concert een intensere happening.

Na het slotapplaus wachtte buiten de kerk koffie en fris onder het genot waarvan het heerlijk napraten was.

Het mannenkoor tijdens het zomerconcert in de Dorpskerk. | Foto: Anne de Vries