Kostenteller vliegkamp loopt al op tot 15 miljoen

wonen n De kosten voor de herontwikkeling van voormalig Vliegkamp Valkenburg tot woon- en werkwijk bedragen al meer dan 15 miljoen.

En er is nog geen woning gebouwd. Dat blijkt uit beantwoording van wethouder Gerard Mostert op vragen daarover vanuit de gemeenteraad.

Voormalig vliegkamp moet de nieuwe laatste grote woonwijk van Katwijk worden met zo'n vijfduizend huizen en ruimte voor innovatieve bedrijven, zoals Unmanned Valley.

De voorbereiding daarvoor loopt al aardig in de papieren. Er is al zo'n 15 miljoen uitgegeven door de gemeente Katwijk. Bijna tien miljoen (9,8) daarvan zijn kosten, waarvan met het Rijksvastgoedbedrijf (RVB), eigenaar van het vliegkamp, is afgesproken dat die in de toekomstige grondexploitatie kunnen worden ingebracht.

Als het goed is, komt dat geld op den duur dus weer terug op de bankrekening van de gemeente. Voorwaarde is wel dat er met het RVB een samenwerkingsovereenkomst wordt gesloten.

Dat zou twee jaar geleden al gebeuren, maar is nog steeds niet gedaan. Wethouder Mostert heeft er alle vertrouwen in, dat dat nog dit jaar gebeurd, liet hij eerder dit jaar weten.

Eigen belang

Naast die tien miljoen geeft de gemeente ook geld uit aan onderzoeken en rapportages, die voor 'eigen belang' zijn en daarom niet binnen de nog te sluiten overeenkomst vallen. Dit betreft inpassing van Unmanned Valley, de Integrale Ruimtelijke Verkenning en Milieu Effecten Rapportage, en de overeenkomst en onderzoek naar de startlocatie.

Daar heeft de gemeente inmiddels 5,2 miljoen aan uitgegeven. Die kosten, of een deel daarvan, hoopt de gemeente te verhalen op de toekomst grondeigenaren.

De kosten stapelen zich steeds verder op. Het laat zich raden wat dat voor de prijzen van de toekomstige huizen daar betekent.