De heer J. Spekman heeft een bordje geplaatst met informatie over Jan Wildschut. | Foto: pr.
De heer J. Spekman heeft een bordje geplaatst met informatie over Jan Wildschut. | Foto: pr. Foto: pr

Opdat wij niet vergeten

n Aandacht voor Verzetshelden

Initiatief n Onlangs ontving het college van b&w en de gemeenteraad een brief van een inwoner met het verzoek straatnamen in nieuwe woonwijken te vernoemen naar Rijnsburgers, Valkenburgers en Katwijkers die tijdens de Tweede Wereldoorlog een bijzondere rol hebben gespeeld.

Omtrent dit onderwerp, meer aandacht voor verzetshelden, ontving de redactie van de Rijnsburger vorige week deze foto van een meelevende inwoonster.

Zij liet weten dat tijdens de dodenherdenking op 4 mei jl. mevrouw Van der Laan aangaf dat het jammer is dat veel mensen niet weten dat er in Rijnsburg twee straatnamen zijn vernoemd naar verzetsstrijders. De naam Johannes Post is wel enigszins bekend, maar de naam van Jan Wildschut totaal niet.

Een van de bewoners uit deze straat, de heer J. Spekman, wilde er bekendheid aan geven en heeft een bordje laten maken met informatie over de verzetsstrijder Jan Wildschut. Dit bordje met informatie is inmiddels in een plantsoen geplaatst.

75 jaar bevrijding

Aandacht dus voor verzetstrijders. Dat vind Katwijker Willem van der Plas ook en heeft daarom de eerder genoemde brief geschreven aan het gemeentebestuur.

Van der Plas, auteur van diverse boeken, vindt dat daarvoor te weinig aandacht is in de gemeente. 'Op de Engelandvaarders aan de Boulevard en de 'Arie Wassenaarbrug' in Katwijk aan den Rijn na, wordt niet een van deze, voor de samenleving belangrijke personen in Katwijk aan Zee en aan den Rijn geëerd door een straat naar hen te vernoemen.'

De Katwijker houdt zijn pleidooi in aanloop naar 2020; dan is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. '75 Jaar bevrijding vieren is goed', zegt hij in zijn brief. 'Dit was echter alleen mogelijk doordat mensen hun leven daarvoor gegeven hebben of zich met gevaar voor eigen leven daarvoor ingezet hebben.

Diverse Katwijkers zijn vanwege hun illegale activiteiten gefusilleerd of in concentratiekampen omgekomen. Gelukkig heeft ook een aantal inwoners van de gemeente wel de concentratiekampen overleefd. Mede aan deze vrijheidsstrijders hebben we 'onze vrijheid' te danken.'


Nog even niet betalen op zondag

n Onvoldoende steun parkeermotie

Parkeren n Het zit er al tijden aan te komen, maar dit jaar gaat niet meer. De hoop van de voorstanders is nu gericht op de behandeling begin november van de gemeentelijke begroting.

Als CDA en GemeenteBelangen (GB) dan doen wat zij in hun verkiezingsprogramma's hebben aangegeven, wordt betaald parkeren op zondag volgend jaar ingevoerd. Vorige week waren die twee partijen nog niet zo ver.

Bij de bespreking in de gemeenteraad over het pakket aan bezuinigingsmaatregelen komen VVD Katwijk en Hart Voor Katwijk met een gezamenlijke motie om betaald parkeren per 1 augustus aanstaande al in te voeren.

'Want nu laat het college iets liggen wat geld opbrengt', aldus Bastiaan Zuyderduyn van de VVD.

In de motie staat daarom, dat 'de financiële situatie van de gemeente verder uitstel van invoering van betaald parkeren op zondag niet toelaat'.

De motie wordt gesteund door D66, DURF, D66, KiesKatwijk, Lijst Smits en PvdA.

GB is voorstander, maar vindt het te vroeg om mee te stemmen. Die partij wacht liever de behandeling van het integrale parkeerbeleid af. Die wordt in het najaar verwacht.

ChristenUnie en SGP zijn bekende tegenstanders van betaald parkeren op zondag. Dat was het CDA ook, maar in het laatste verkiezingsprogramma spreekt die coalitiepartij zich er wel positief over uit.

Maar net als GB wil ook het CDA het integrale parkeerbeleid afwachten.

De motie komt ongetwijfeld begin november weer aan de orde.

College laat iets liggen wat geld opbrengt

Afbeelding