Afbeelding
Foto: pr

De zomer van........ Casa Ceedina

Vakantie n De scholen in onze regio sluiten deze week de deuren. De vakantietijd breekt aan. Koffers zijn gepakt en velen genieten de komende weken elders van een wel verdiende rust met hopelijk mooi weer. Maar niet iedereen heeft in de zomer vakantie. Er moet ook gewerkt worden. In de serie 'De zomer van…..' vertellen mensen hoe zij de zomerperiode doorkomen.

Door Carin van der Spijk-Kralt

Hierover vertellen Cees de Winter en Dini Olijerhoek van Bed & Breakfast Casa Ceedina in het Portugese Batalha. Afgelopen zondag, 14 juli, vierden zij het feit dat ze al 9 jaar hun gezellige B&B runnen. 'Nog geen kroonjaar, maar altijd leuk om het glas te heffen met onze gasten', laten Cees en Dini weten.

Deze week schommelt de temperatuur in Batalha zo rond de 28-33 graden. Heerlijk weer om te relaxen bij het zwembad van de Casa. 'Maar ook een prima temperatuur om te werken', laat Dini weten.

Hoe is het leven voor jullie in Portugal? Zijn jullie al ingeburgerd?

Het is een mooi en gemoedelijk land, al blijft de taal soms lastig. Inmiddels hebben we hier een kleine vriendengroep met Portugezen met wie we regelmatig eten en een borrel drinken, als we tijd hebben natuurlijk. In de winter is dat altijd meer dan in de zomer. Dat is inherent aan de drukte in de B&B. En het sociale leven is hier anders, familie komt eerst. Bovendien werkt iedereen hier full-time.
Dus op een doordeweekse dag even ergens lunchen... dat zit er niet in. In de wintertijd gaan we regelmatig naar de bioscoop, lekker uit eten, is er meer tijd om te sporten en leuke plaatsen te bezoeken.

Zijn de komende maanden het drukst voor jullie?

De periode van mei tot en met september zijn de drukste maanden met een kleine dip eind juni begin juli, de overgang naar de schoolvakanties zeg maar.
In oktober wordt het weer rustiger.
Maar wie nog geen vakantiebestemming heeft voor het hoog- of naseizoen kan altijd informeren naar de beschikbaarheid.

Hoe ziet een werkweek er voor jullie uit?

In het seizoen hebben we een 7-daagse werkweek. We starten de dag om 6.45 uur met een frisse duik in het zwembad. Daarna het ontbijt voor de gasten voorbereiden, dus fruit snijden, tomaatjes, de cake in plakken, de eitjes koken, granola maken, etc. Dan is het tijd om zelf te ontbijten en te wachten tot de gasten komen. Ondertussen wordt door Cees het zwembad schoongemaakt en alle waardes gemeten. Is het chloor niet te hoog, te weinig zout, etc.... en alles daarna keurig registreren.

Als de ontbijtboel opgeruimd is, starten we met het schoonmaken van de kamers en de was. En verder valt er altijd iets te poetsen, boodschappen doen, onkruid verwijderen. Wachten op de nieuwe gasten, administratie bijwerken, actie voor Facebook of nieuwsbrief bedenken, website bijwerken. Aan het einde van de middag is de wellness geopend voor een massage of hotstonebehandeling. Twee keer per week verzorgen we een 3- gangen diner voor de gasten. Altijd gezellig. En zo rond 23.00 uur is het dan wel einde werkdag.

Hebben jullie zelf nog vrij tussendoor om even bij te tanken?

In de wintermaanden tanken we weer bij. Maar we houden er allebei van de handen uit de mouwen te steken. We vinden het niet zo snel te druk. En tussendoor maken we ook gelegenheid om even te zitten en te kletsen met de gasten. In het seizoen zijn het lange en drukke dagen, maar je krijgt er ook heel veel gezelligheid, dus energie, voor terug. De diversiteit aan gasten is groot en ieder heeft zijn eigen verhaal. Van half november tot en met februari is het rustig in de Casa, een goede tijd voor eventueel onderhoud.

Hoe is het om bij 30 graden of meer te moeten werken. Went dat?

Ja hoor, 30 graden is hier prima te doen. En anders nemen we tussendoor nog even een duik in het zwembad. We merken dat wij gewend zijn aan de temperatuur. In het voor- of naseizoen lopen we net iets langer met een sweater of lange broek in tegenstelling tot onze gasten.

Na 9 jaar wonen en werken in Portugal vinden Cees en Dini 'het nog steeds een leuke 'baan' die we met heel veel plezier doen. Inmiddels hebben we al veel Rijnsburgers mogen ontvangen, dat is altijd weer gezellig en doet ons goed. Velen zijn ook alweer een of meerdere keren terug geweest. Dat maakt het extra leuk.

We blijven altijd ook het nieuws uit Nederland en Rijnsburg volgen. Soms weten we dingen nog eerder dan de familie of vrienden. Dat is het social media effect zeg maar. Het maakt ook dat we in 2 landen 'leven', een mooie mix. In de wintermaanden zijn we 2x in Nederland te vinden voor een goede week om de familie, vrienden en vaste gasten te bezoeken. Toen we in 2011 voor het eerst in Nederland waren, zeiden we dat het die bezoekjes aan iedereen vast wel minder zou worden. Het tegenovergestelde is waar, het aantal bezoekjes aan vaste gasten wordt alleen groter. Dat betekent wel dat je niet altijd alles kunt doen en bij iedereen langs kunt.

Verder blijft de regio een goed oord om vakantie te vieren. Een mooie afwisseling tussen veel te zien en te doen en de mooie zandstranden in combinatie met Lissabon en/of Porto. Altijd leuk voor een familie- of vriendenuitje, we maken graag een arrangement op maat voor de gasten.' | Foto's: pr.

Meer info zie ook www.bedandbreakfast-casaceedina.com

Afbeelding
Afbeelding