Al vanaf de 8e eeuw voor Christus is er een levendige handel in wijn in Italie. | Foto: pr.
Al vanaf de 8e eeuw voor Christus is er een levendige handel in wijn in Italie. | Foto: pr. Foto: pr

In de serie over wijnlanden: Italië

In Italië is er al wijnbouw sinds de Oudheid. Al vanaf de 8e eeuw voor Christus is er een levendige handel in wijn. De Etrusken noemden Italië Enotria, wat het land van de wijnstok betekent.

Vervoer van wijn werd mogelijk dankzij Griekse amforen en later door houten fusten die de Kelten in die tijd introduceerden.

In alle eeuwen is er wijnbouw geweest. Lang was de wijn matig van kwaliteit. In de jaren 80 van de vorige eeuw ontstond er een wijnrevolutie, die aangeduid wordt als rinascimento, met een knipoog naar Renaissance. Dat woord kun je vertalen met 'wedergeboorte'. Het heeft de Italiaanse wijnbouw in korte tijd op het hoogste kwaliteitsniveau in de wijnwereld gebracht.

In eerste instantie was er een trend om veel meer internationale druivenrassen, zoals cabernet sauvignon, aan te planten en de wijnen te laten rijpen op barrique, eikenhouten vaten, zoals dat in de Franse wijnstreek Bordeaux gebeurt. Sinds 2005 wordt de aandacht weer verlegd naar de authentieke druivensoorten en wijnen.

Italië is een boeiend wijnland door de ongelofelijke hoeveelheid inheemse druivenrassen. Met die rassen worden meestal uitsluitend in de thuisstreek goede wijnen geproduceerd. De omstandigheden zijn in Italië ideaal maar niet in elke streek hetzelfde. Italië is lang en smal. Het land begint in het noorden in de koele Alpen en eindigt bijna in Afrika. Er heersen grote verschillen in temperatuur, zonuren en neerslag.

De bekendste blauw druif is sangiovese, waar onder meer de beroemde Brunello van wordt gemaakt. Trebbiano is het meest aangeplante witte druivenras.

Italianen drinken niet zoals wij een wijn als 'borrel'. Zij drinken de wijn bij de maaltijd. Daar worden de wijnen voor gemaakt. De wijnen uit Italië zijn, op sommige uitzonderingen na, daarom zelden zwaar. De rode wijnen hebben vaak de smaak van rood fruit en kenmerken zich door frisse zuren en vaak een stevige bite. De witte wijnen zijn droog met een klein bittertje in de afdronk. Deze smaken werken beter in combinatie met de Italiaanse gerechten dan dikke zware wijnen met een zoetje.

Gaat u dit jaar naar Italië met vakantie laat u dan verrassen door een streekwijn. Iedere streek heeft zijn eigen druivensoorten en zijn eigen methodes om wijn te maken. In de toeristisch minder populaire streken is de prijs/kwaliteitverhouding erg goed.

Ik wens u een fijne vakantie. Geniet van elkaar, drink goede wijn en vier het leven in het land van de wijnstok.

Linda Driebergen,
Register Vinoloog

Eigenaresse van De Oude Keuken
cursuslocatie voor wijncursussen
Restaurant op afspraak
Katwijkerweg 16

Website www.deoudekeuken.com of zie facebookpagina

Afbeelding