Is paracetamol veilig?

Paracetamol is het meest geslikte geneesmiddel in Nederland. Bij hoofdpijn, spierpijn, koorts, griep, kiespijn en eigenlijk alle soorten andere pijn nemen we vaak een 'paracetamolletje'.

De paracetamol staat ook bekend als veilig, goed en onschuldig. Het bestaat al langer dan 150 jaar en is zonder recept te verkrijgen. Vaak wordt paracetamol verkocht onder een ander merknaam, maar het is vaak gewoon paracetamol tegen een hogere prijs.

Het is niet alleen in tabletvorm verkrijgbaar, maar ook in drankjes, capsules en zetpillen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld aspirine, werkt het niet bloed verdunnend. Ook heeft paracetamol geen nadelige effecten voor de maag.

Toch is het belangrijk te realiseren dat ook paracetamol een geneesmiddel is, en alle geneesmiddelen kunnen in principe bijwerkingen hebben. Enkele nadelen van paracetamol zijn bijvoorbeeld:

* Sommige mensen zijn overgevoelig voor paracetamol en krijgen rode vlekken en huiduitslag bij inname.

* Te veel paracetamol kan de lever beschadigen, het is belangrijk de aanbevolen dosis niet te overschrijden.

* Mensen die te vaak paracetamol gebruiken bij hoofdpijn, kunnen soms juist meer hoofdpijn krijgen bij het innemen van paracetamol.

* Enkele geneesmiddelen mogen niet samen ingenomen worden met paracetamol, bij de Service Apotheek kunnen wij voor u controleren welke combinaties wel en niet mogen.

Voor volwassenen geldt een maximum van 6 tabletten per dag, en bij kinderen hangt het af van de leeftijd. Voor baby's zijn zetpillen gemakkelijker in het gebruik.

Bij Apotheek Rijnsburg kunt u meer informatie krijgen over pijnstillers en combinaties van geneesmiddelen! U bent van harte welkom bij Apotheek Rijnsburg, Graaf Florislaan 9, 071-4079114.