Ed Bergman al veertig jaar betrokken bij de Zomeravondzang. | Foto: PvK.
Ed Bergman al veertig jaar betrokken bij de Zomeravondzang. | Foto: PvK. Foto: Piet van Kampen

50 jaar Zomeravondzang Oude Kerk

n Ook jubileum voor coördinator Ed Bergman

zingen n Door de Oude Kerk aan de Boulevard galmen volgende week woensdagavond weer de klanken van de Zomeravondzang. Het is de vijftigste editie van dit samenzijn, waarin door de loop de jaren door duizenden aan werd deelgenomen. Eén van hen is Ed Bergman die al veertig jaren een belangrijke vrijwilliger voor dit traditionele gebeuren is.

Door: Piet van Kampen

'Het begon eigenlijk allemaal al voor de Tweede Wereldoorlog' vertelt Bergman, de man die de laatste veertig jaren een belangrijke man binnen de organisatie is. 'Na oorlog werd er een aantal jaren niets meer aan gedaan maar de toenmalige dominee Van Roon nam de draad weer op en werd er op de Boulevard gezongen en later op het plein bij de Oude Kerk. Maar gezien het onvoorspelbare weer werd er in 1969 besloten om het binnen in de kerk te doen. Aanvankelijk kwamen er 200 mensen op af maar in de loop der jaren werden het er steeds meer. Het werd een begrip. Vorig jaar kwamen er over de 16 avonden 14.000 tot 15.000 mensen op af', vertelt hij met bescheiden trots.

Een teken dat er nog steeds veel belangstelling voor is.

Coördinator

Bergman is de coördinator. Voor de zestien woensdagavonden, waarvan de laatste op 4 september, regelt hij alles. De verschillende voorgangers leveren bij hem de 10 liederen voor elke avond in. 'Van alles wat. Traditionele liederen van Johannes de Heer, psalmen en ook opwekkende liederen', licht Bergman toe.

'Ik maak daar een liturgie van en deze worden ook bij woonzorgcentra en andere en wooncomplexen waar ouderen wonen bezorgd. Zij kunnen dan via de kerkradio mee luisteren. Elke voorganger krijgt een korte tijd om lied in te leiden. Het moet echter geen kerkdienst worden', benadrukt hij.

De muzikale begeleiding is in handen van de organisten Rein van Duijn en Arjan Wolfswinkel.

De woensdagavonden worden verzorgd door koren en zangers uit Katwijk. Bergman: 'De koren staan te dringen om mee te doen want zij willen graag voor honderden mensen optreden. Zij mogen drie liederen ten gehore brengen en de andere tien liederen zijn door de voorgangers gekozen. Voor de jubileumavond treedt er een gelegenheidskoor op dat speciaal is samengesteld uit leden van de Hervormde Kerken uit Katwijk aan Zee'.

De Zomeravondzang op woensdag begint om 19.45 uur met inzingen en om 20.00 uur begint het officieel. Iedereen is van harte welkom om deze bijzondere, echte Katwijkse avonden bij te wonen.