Wethouder Van Helden neemt samen met Anja Kuijt de bokaal in ontvangst. | Foto: Piet van Kampen
Wethouder Van Helden neemt samen met Anja Kuijt de bokaal in ontvangst. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Bokaal voor onze Topsportgemeente

n Van Helden: 'Blij dat jullie er achter zijn gekomen'

kampioenengemeente n Door het overhandigen van een blinkende bokaal door Pieter Verhoogt van Adviesburo Sorts Media Sport2B aan wethouder Adger van Helden werd vorige week woensdag in sporthal Cleyn Duin tastbaar dat Katwijk tot Topsportgemeente van 2018 werd uitgeroepen. Samen met Anja Kuijt van landskampioen Grasshoppers mocht hij het kleinood in ontvangst nemen.

Door Piet van Kampen

De wethouder had zijn antwoord tijdens zijn dankwoord vlot achter de hand. 'Blij dat jullie er achter zijn gekomen', was zijn positieve sneer aan Verhoogt. 'Het is een erkenning dat wij investeren in de sport, ook in de breedte en dat wij ontzettend veel sportverenigingen in onze gemeente hebben'.

Katwijk hield onder meer Noordwijk, Zwolle en Den Bosch nipt achter zich. De uitverkiezing was gebaseerd op de prestaties van 7 teams en de bijdrage van het rolstoelbasketbal. De voetbalteams van Katwijk, Quick Boys, FC Rijnvogels en Rijnsburgse Boys en twee basketbalteams van de Grasshoppers en damclub RDC uit Rijnsburg vormden de basis voor de verkiezing. 'Het landskampioenschap van V.v. Katwijk en de dames van Grasshoppers leverden de nodige bonuspunten op' lichtte Verhoogt toe nadat hij onder meer uitleg had gegeven hoe de verkiezing tot stand komt. 'Allerlei sporten worden hierin meegenomen en ook wordt er naar de verhouding per inwoner tussen de grote steden en de dorpen gekeken'. Behalve de bokaal schonk hij ook een sportmozaïek aan de gemeente.


Aangepaste sport

Dat de gemeente in sport investeert kreeg deze middag ook gestalte door het tekenen van een overeenkomst met Arie Twigt (19), een topper in het rolstoelbasketbal. 'Arie kan met zijn enthousiasme en kennis dit overbrengen aan de nieuwe generatie. Hij is een ambassadeur voor de aangepaste sport in Katwijk en zijn droom is volgend jaar naar de Olympische Spelen in Tokio te gaan. Daar willen wij hem graag bij steunen' onderbouwde Van Helden de gemeentelijke steun. Voorafgaand aan deze twee hoogtepunten op deze sportmiddag waren onder begeleiding van Welzijnskwartier ruim 60 schoolkinderen aan het 3 tegen 3 basketballen.

Jeffrey Drost van Welzijnskwartier: 'Vanuit de Grasshoppers zijn wij gevraagd om dit te organiseren. Zij willen het 3 tegen 3 stimuleren. Sporten en bewegen is gezond en bevordert de teamgeest en sociale contacten. Je ziet hoe leuk ze het vinden'. Ook de wethouder van o.a. sport ontkwam er niet aan om even in de rolstoel plaats te nemen en een balletje te gooien. Het ging hem onder toeziend oog van Arie Twigt nog goed af ook.


Ministerie moet Valkenburger hogere schadevergoeding betalen

n Fout bij planschadezaak Voorschoterweg

uitspraak n Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft een te lage schadevergoeding berekend voor bewoner Peter Wijnen aan de Voorschoterweg in Valkenburg. Dat heeft de Raad van State beslist. Het gaat om een schadevergoeding vanwege verbreding van de rijksweg A44 en een nieuw brugdeel die op korte afstand liggen van de woning van Wijnen.

Door Adrie van der Wel

De Valkenburger klaagde bij de Raad dat hij door de minister werd afgescheept met een fooi. De waarde van zijn woning is volgens hem met tonnen gedaald, omdat de snelweg en de brug 22 meter dichter bij zijn woning kwamen te liggen met meer overlast als gevolg. Het ministerie erkende wel dat de woonsituatie van Wijnen is verslechterd en dat daardoor de waarde van de woning is gedaald. Volgens berekeningen in opdracht van het ministerie had Wijnen recht op een schadevergoeding van ruim 5.000 euro.

Maar Wijnen pikte dit niet. Uit eigen berekeningen bleek dat de schade veel groter was. De waarde van de woning voordat de wegverbreding aan de orde was, was volgens Wijnen al te laag vastgesteld.

Daarnaast hanteerde de minister nog eens een te groot eigen risico, waardoor er een nog kleinere vergoeding overbleef. De minister verklaarde dit hoge eigen risico met het argument dat wie een woning koopt in de buurt van een snelweg, ook een verbreding van die snelweg kan verwachten. Dat gebeurt overal in Nederland.

De Raad heeft dit eigen risico toch iets verlaagd, omdat de ingreep op de omgeving door de wegverbreding wel erg groot is. Voor de wegverbreding en de aanleg van een nieuw brugdeel moesten zelfs woningen worden gesloopt. Dat was niet voorzienbaar voor de eigenaren van die woningen.

De enorme waardedaling die Wijnen heeft aangevoerd, is volgens de Raad niet aannemelijk gemaakt, maar vanwege het lagere eigen risico moet de minister wel een hogere schadevergoeding betalen. Die is nu door de Raad verdubbeld.

Verder kan Wijnen nog een schadevergoeding claimen bij de minister voor het toegenomen lawaai van het nieuwe brugdeel over de Oude Rijn. Die blijkt achteraf veel meer lawaai te veroorzaken. Het ministerie heeft dit niet vooraf ingezien toen er een onderzoek werd gedaan naar de milieugevolgen van de wegverbreding. Deze zaak kan dus nog een staartje krijgen.
| Foto: PvK-archief.

Afbeelding