Subsidie om Katwijk hartveilig te maken

Stichting n Katwijk Hartveilig krijgt van de gemeente Katwijk een subsidiebedrag van 10.000 euro om de gemeente 'hartveilig' te maken.

In een hartveilige gemeente zijn er genoeg AED's (Automatische Externe Defibrillator) 24 uur per dag bereikbaar en voldoende aangemelde burgerhulpverleners, die tijdens een noodgeval in actie kunnen komen.

24/7 bereikbaar

In februari 2018 is de stichting gestart om de gemeente Katwijk hartveilig te maken. Vanaf toen zijn er grote stappen gemaakt. Zo zijn er op dit moment 901 burgerhulpverleners aangemeld. Dat zijn 261 meer vrijwilligers dan in februari 2018. Ook is het aantal aangemelde AED's verhoogd van 9 naar 44, waarvan er 21 in een buitenkast hangen en daardoor altijd bereikbaar zijn. Maar Stichting Katwijk Hartveilig ziet nog genoeg verbeterpunten.

"De meeste winkels en organisaties hebben vaak wel een AED in het gebouw hangen, maar die kan alleen worden gebruikt tijdens openingstijden. Het is belangrijk om het aantal AED's dat 24 uur per dag bereikbaar is te verhogen binnen de gemeente, zodat iedereen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg zo snel mogelijk hulp krijgt wanneer dat nodig is. Daarnaast moet er gekeken worden waar die AED's het beste tot hun recht komen", vertelt voorzitter Henk van Elten. "Er zijn namelijk binnen de gemeente een aantal plekken die nog niet binnen een 6-minuten zone vallen".

6-minuten zone

Wanneer een AED 24 uur per dag bereikbaar is, ontstaat er een 6-minutenzone rond die AED. Dit is een gebied waar iemand binnen 6 minuten met een AED geholpen kan worden. Reanimatie met een AED binnen die 6 minuten vergroot de kans op overleven enorm en kan het verschil betekenen tussen leven en dood. Het doel van Stichting Hartveilig Katwijk is daarom om van de gemeente Katwijk één grote 6-minuten zone te maken, zodat er altijd een AED in de buurt is om een leven mee te redden. Daarnaast wil de stichting de samenwerking verbeteren met organisaties als het Rode Kruis. Bijvoorbeeld door samen burgerhulpverleners te werven en ervoor te zorgen dat al aanwezige AED's aangemeld en gecontroleerd worden.

Een hartveilig Katwijk

Katwijk is op dit moment nog niet geheel hartveilig, maar de gemeente is goed op weg. Zo heeft de gemeente Katwijk zelf deze week 4 van haar AED's in buitenkasten aan gemeentelijke gebouwen geplaatst. Hierdoor zijn ook rondom het gemeentehuis, locatie Heerenhuys, de Milieustraat en het Panbos 6-minuten zones ontstaan. Daarnaast zijn door inwoners het afgelopen jaar een aantal initiatieven opgezet en wordt ook nu via www.buurtAED.nl geld gespaard om AED's en buitenkasten voor de buurt te kopen. "Dat is natuurlijk geweldig. Hieraan merk je dat inwoners écht betrokken zijn en naar elkaar omkijken. Met het toekennen van de subsidie kan Stichting Katwijk Hartveilig dit soort initiatieven nog beter ondersteunen en samen met inwoners en organisaties de gemeente Katwijk 100% hartveilig maken", aldus wethouder Corien van Starkenburg.

Meer info

Wilt u weten wat u kunt doen om de gemeente Katwijk hartveilig te maken? Op www.katwijkhartveilig.nl vindt u meer informatie over het huidige AED netwerk en wat Stichting Katwijk Hartveilig voor u kan doen.


Opvoeden zonder straffen en belonen

Webinar n Op 26 juni 2019 organiseert het Centrum voor Jeugd en Gezin i.s.m. Tischa Neve een webinar over Opvoeden zonder straffen en belonen. Het is bedoeld voor ouders met kinderen tussen 2 en 12 jaar.

Er gaan steeds meer geluiden op om op te voeden met minder belonen en straffen. In dit webinar, een lezing die je thuis kan volgen achter je computer, krijg je volop inspiratie hoe je dat kan aanpakken. Tischa Neve, kinderpsycholoog en opvoedkundige (bekend van het opvoed-TV-programma Schatjes, JM Ouders en Kindergarden), neemt je op een heldere, praktische en laagdrempelige manier mee in haar visie op opvoeden zonder straffen en belonen. Zij vertelt wat de kanttekeningen van straffen en belonen zijn en wat het oplevert als je het anders aanpakt. En natuurlijk legt ze uit hoe je dat kunt doen.

Dit webinar vindt plaats op woensdag 26 juni 2019, van 20.30 tot 21.30 uur. Meld je snel aan voor de gratis CJG-webinar via www.cjgcursus.nl.


Hulp nodig bij het invullen van formulieren?

Bibliotheek n Vindt u het moeilijk om een formulier in te vullen? De formulierenbrigade helpt u.

Vanaf 18 juni zit de formulierenbrigade op dinsdag in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever. Elke dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 17.00 uur is de formulierenbrigade in de bibliotheek aan de Hoorneslaan.

De formulierenbrigade helpt u bij:

* het invullen van formulieren

* uw administratie

* het kijken samen met u of u recht heeft op regelingen/voorzieningen zoals zorg- en huurtoeslag en bijzondere bijstand.

De formulierenbrigade is er voor iedereen. De hulp is gratis. U kunt gewoon op dinsdag langskomen in de bibliotheek. In de bibliotheek vinden mensen hulp en ondersteuning om mee te doen in de samenleving. De formulierenbrigade: op dinsdag van 10.00 tot 12.00 én van 13.30 tot 17.00 uur in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever aan de Hoorneslaan.