Bezuinigen?

"Het kan verkeren" zei dichter Brederode al eeuwen geleden. Het zou weleens de lijfspreuk kunnen worden van Adger van Helden (CDA) de Katwijkse wethouder van financiën. Hij liet onlangs doorschemeren dat de gemeente flink moet bezuinigen om niet in de problemen te geraken. De gemeente gaat dat ook daadwerkelijk doen, ruim 20 miljoen de komende vier jaar. Vorig jaar zo vlak na de verkiezingen leek het alsof er nog niets aan de hand was. B&W van Katwijk waren toen hard bezig met draagvlak te creëren voor het nieuwe cultuurhuis in de Noordzeepassage. Een bibliotheek, een muziekschool, oefenruimtes, minitheatertje, horeca, het kon niet op. De uitvoering van het plan ging wel een kleine 11 miljoen euro kosten, maar ja dan heb je ook wat. 10 van de 12 lokale partijen zagen het plan niet echt zitten en de burgerij helemaal niet. Toen ook een VvE van boven de Noordzeepassage gelegen appartementen begon te sputteren trok het college het plan maar in. Nu slechts een half jaar later blijkt dat zowel de Bibliotheek als de Muziekschool onderdeel gaan uitmaken van die enorme bezuinigingsoperatie. Ja, het kan verkeren.

Ook de Dierenweide in Rijnsburg moet de deuren sluiten. Die mededeling is menig Rijnsburger in het verkeerde keelgat geschoten. De petitie "Behoud Dierenweide Westerweide Rijnsburg" werd al ruim 2500 getekend. Ja, het raakt ons echt als iets wordt afgenomen, in dit geval de Dierenweide. De verwensingen aan B&W via de sociale media laten een strijdlustig volkje zien. Hopelijk gaan we er ook echt voor, vanavond 13 juni bijvoorbeeld tijdens de informatiebijeenkomst in het gemeentehuis. Maar met beledigen kom je niet ver, neen we kunnen beter ideeën aandragen waarmee we die tekorten te lijf kunnen gaan. Ik las al over betalen voor parkeren op zondag. Goed idee. Maar waarom daarmee wachten tot na de zomer. Of verkoop van panden en gronden, die de gemeente al lang geleden heeft aangekocht en waar niets mee wordt gedaan. Super idee. De Dierenweide privatiseren is ook een idee, maar is dat wel uitvoerbaar? Hoe creëer je inkomsten want gegarandeerd dat de gemeente na privatisering voor de panden en de grond huur gaat vragen. Sluiting van de Dierenweide levert de gemeente minstens 33 mille op. Maar ik vermoed nog veel meer want die straks leegstaande locatie zal gegarandeerd snel te huur worden aangeboden.

In alle eerlijkheid: de gemeente wil niet bezuinigen maar snel centjes verdienen, en dat ten koste van heel wat kleine en grote dierenliefhebbers. Hopelijk steken onze Rijnsburgse raadsleden daar vanavond al een stokje voor. Maar helaas we zijn tegenwoordig Katwijk en volgens Th. Van Deursen is in Katwijk alles anders.                                        

Reageren?
uicatcher@gmail.com