Operatie Jonas: in het gemeentehuis is tot en met 27 juni ook nog een expositie te bewonderen. | Foto: PvK.
Operatie Jonas: in het gemeentehuis is tot en met 27 juni ook nog een expositie te bewonderen. | Foto: PvK. Foto: Piet van Kampen

Leerlingen van de Wegwijzer presenteren boekje 'Operatie Jonas'

n Speels en educatief door leerlingen gemaakt

primeur n 'Operatie Jonas' is in de gemeente Katwijk in gang gezet. Er zijn inmiddels al een aantal activiteiten achter de rug. Vorige week donderdag werd op de Protestants Christelijke basisschool De Wegwijzer in Rijnsburg een boekje gepresenteerd: 'Jonas en de Wegwijzer'. De eerste exemplaren waren voor de directeuren Rianne Breedijk en Joska van Zuylen.

Door Piet van Kampen

'Operatie Jonas' is een gemeentelijk initiatief dat door een aantal bedrijven en instellingen mede mogelijk wordt gemaakt en ondersteund. Zoals de oceanen overspoeld worden met plastic afval, zo worden wij burgers regelmatig geconfronteerd met het slechte nieuws hierover.

De mensheid is op weg naar het verzieken van het milieu en bewustwording hiervan kan niet genoeg onder de aandacht worden gebracht. Derhalve is het een uitstekend idee om hiermee op de basisscholen te beginnen. Op een aantal scholen in de gemeente zal onder leiding van kinderboekenschrijfster Lorena Veldhuijzen een boekje worden geschreven. Basisschool De Wegwijzer had de primeur. 'Wij zijn twee weken bezig geweest met het project en hebben met leerlingen ook een bezoek gebracht aan de milieustraat bij het VAB (Vuil Afvoer Bedrijf) in Noordwijkerhout.

De leerlingen van groep 3 t/m 8 hebben met verhaaltjes en tekeningen onder begeleiding van Lorena de boekjes gemaakt', lichtten de beide directeuren toe. 'Het is mede mogelijk gemaakt door Ouwehand Bouw', vulden zij aan.

Droom

De auteur was zelf aanwezig bij de uitreiking. 'Het begon met een droom en we zijn er samen aan gaan werken. Vanuit jullie eigen fantasie is het een echt boek geworden', sprak zij de leerlingen toe. Ook wethouder Jacco Knape was aanwezig. 'Het is een belangrijk onderwerp waaraan jullie hebben mee gewerkt. Ik ben er zeer benieuwd naar'. Misschien is het toeval dat De Wegwijzer de primeur had. Met een beetje doordenken relateert de naam van de school aan de intentie en is het boekje mede een wegwijzer naar bewustwording voor een beter milieu. Een droom.

Het boekje is voor € 5,- te koop op school en te bestellen via Facebook operatiejonas. De opbrengst is bestemd voor onderzoek naar het waterproject 'Bubbleberrier' bij de uitwatering in Katwijk. Ook is het te koop in het gemeentehuis waar tot en met 27 juni een expositie wordt gehouden. Het zijn creaties van plastic door leerlingen van diverse basisscholen vervaardigd.

Ook worden daar verschillende workshops gehouden in het kader van de 'Operatie Jonas'.

Bewustwording voor een beter milieu