Bij het Wellantcollege hangt nu ook een AED buitenkast. | Foto: pr.
Bij het Wellantcollege hangt nu ook een AED buitenkast. | Foto: pr. Foto: AED wellant

Wellantcollege stelt AED beschikbaar voor de buurt

n Gemeente heeft ook 4 AED buitenkasten geplaatst

Hartveilig n Peter Walen, Wanda Sanfelix en Gabriël Theunisz zijn vrijwilligers bij Stichting Hartveilig Wonen. 'Op een paar gebieden na, zijn we in de gemeente Katwijk helemaal hartveilig', zegt Peter Walen, tevens mede-oprichter van Stichting Katwijk Hartveilig.

'Doordat het Wellantcollege aan de Sandtlaan de AED naar buiten heeft verplaatst is er weer een gebied met een straal van 800 meter gedekt.' De AED is nu te vinden in een dichte kast aan de Spinozalaan. Op deze manier wil de middelbare school investeren in de omgeving.

De school wil graag leerlingen en ouders laten kennismaken met EHBO en reanimatie, geeft Nico van Brenk schoolleider van Wellantcollege Rijnsburg aan. Op de vraag waarom de locatie geld uitgeeft om het apparaat naar buiten plaatsen zegt hij dat dit gebaseerd is op de oproep van Piet Heemskerk afgelopen november in de Rijnsburger.

'We lazen in de krant de oproep om meer AED's beschikbaar te stellen. Onze AED hing binnen, dat is natuurlijk jammer, want deze is dan enkel beschikbaar tijdens de openingstijden van de school. Daarom zijn we als school op zoek gegaan naar een financiering en daarna is de kast naar buiten verplaatst. Op deze manier willen we als school iets voor de buurt betekenen, al hopen we natuurlijk dat het gebruik ervan niet nodig zal zijn.'

De mobiele defibrillator aan de Spinozalaan is beveiligd met een code. 'Een code om de AED te gebruiken krijg je niet zomaar. Hiervoor dien je wel in het bezit te zijn van een reanimatiediploma en je te registreren via de website hartslag.nu", vertelt Gabriël Theunisz, mede-oprichter van de stichting en conciërge op het Wellantcollege.

'Verder is de kast bestand tegen alle weersomstandigheden. Vrijwilligers die zich hebben aangemeld bij de stichting krijgen automatisch bij een melding een code op hun telefoon. Met deze code kunnen ze de kast openen en de AED gebruiken.' Op hartslagnu.nl kunnen inwoners die kunnen reanimeren zich aanmelden. Kijk voor meer informatie op www.katwijkhartveilig.nl

Gemeentelijke AED's

Vorige week donderdag plaatste wethouder Corien van Starkenburg één van de gemeentelijke AED's in een AED buitenkast bij het gemeentehuis. Vanaf dat moment is de AED 24 uur per dag bereikbaar om te gebruiken bij noodgevallen. De gemeente plaatst op nog 3 andere locaties AED's in de openbare ruimte: bij het Panbos, de Milieustraat en locatie Heerenhuys. Zo worden stap voor stap steeds meer AED's opgehangen in buitenkasten om 24 uur per dag bereikbaar te zijn voor burgerhulpverleners.

Bij het bepalen van de plekken waar de buitenkasten zijn geplaatst heeft de gemeente veel samengewerkt met de werkgroep Hartslag.nu. Zo is gekeken waar in de gemeente het AED netwerk nog niet voldoende dekkend is. Met de plaatsing van de buitenkasten van de gemeente zijn ook op deze 4 plekken 6-minutenzones ontstaan, een gebied waarin iemand binnen 6 minuten door een burgerhulpverlener met een AED geholpen kan worden in geval van nood. Ook Sportbedrijf Katwijk is, in samenwerking met de gemeente en Hartslag.nu, bezig om een AED 24 uur per dag bereikbaar te maken bij De Boorsmazaal in Katwijk aan Zee.


n Buitenspeeldag was weer zeer geslaagd

Spelen n Ook in Rijnsburg was de Buitenspeeldag, het grote kinderevenement, weer een groot succes.

De organisatie van de Buitenspeeldag kijkt terug op een gezellige kindermiddag. Maar liefst 300 kinderen hebben vorige week woensdagmiddag genoten van het veilig spelen op straat. De Karel Doormanstraat was voor al het verkeer afgesloten en de kinderen vermaakten zich met allerlei leuke spellen. Tijdens de Buitenspeeldag is buitenspelen allesbehalve saai of onveilig.

De straat was versierd en de kinderen zagen er weer mooi uit met hun geschminkte gezichten. Bij aankomst kreeg elk kind een stempelkaart en op eigen initiatief werd een parcours afgelegd. Aan het einde van het parcours konden ze iets lekkers ophalen. Favoriet waren de grote springkussens, maar ook bij de ballonnenclown was het een drukte van belang. Verder hebben de kinderen magische momenten beleefd tijdens het bezoek van twee Disneyfiguren. Sneeuwwitje en de Prins hebben ijsjes uitgedeeld en zijn natuurlijk met heel veel kinderen op de foto geweest. Ook werd de workshop van het Dorpshuis druk bezocht. De ouders, verzorgers, oma's en opa's hebben op het terras, onder het genot van een kopje koffie, kunnen genieten van alle blije kinderen. De vrijwillige koffiebijdrage was ook dit jaar bestemd voor Buurtvereniging Bestevaer.

De Buitenspeeldag is een initiatief van buurtvereniging Bestevaer en een aantal vrijwilligers. Kinderen uit groep 7 en 8 van de Oranje Nassauschool waren aanwezig om de spellen te begeleiden. Buurtvereniging Bestevaer wil de saamhorigheid in de wijk in stand te houden en verder te vergroten. Dit doen ze onder andere door het organiseren van verschillende activiteiten voor jong en oud. Door lid te worden ondersteun je deze actieve vereniging. | Foto: pr.

Afbeelding