Afbeelding
Foto: CvdS

In Katwijk geen rookvrije sportterreinen

gezond n Vier sportcomplexen 'gedeeltelijk' rookvrij

In Nederland zijn 1.000 rookvrije buitensportterreinen, een mijlpaal, en in Zuid-Holland zijn dat er 188. In Katwijk is geen enkel van de ongeveer 17 buitensportcomplexen rookvrij, laat organisatie Rookvrije Generatie weten, een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en Longfonds. Gemeente Katwijk vindt ook dat sportparken rookvrij moeten zijn.

De Rookvrije Generatie wil rookvrij opgroeien vanzelfsprekend maken. Het aantal rookvrije sportverenigingen neemt snel toe. Sinds 1 september van vorig jaar, toen het aantal op 550 clubs lag, is het aantal bijna verdubbeld. In Zuid-Holland ligt het aantal op 188, een stijging met 79 ten opzichte van september vorig jaar.

In Katwijk is geen enkel sportpark geheel rookvrij, laat een woordvoerder van die organisatie weten. Er zijn vier accommodaties 'gedeeltelijk rookvrij': Hockeyclub Catwyck, voetbalclubs Quick Boys en vv Katwijk, en de Rijnsburgse ijsclub. Deels rookvrij is bijvoorbeeld rookvrij tijdens wedstrijddagen van de jeugd, rookvrij tijdens trainingen en wedstrijden van de jeugd of rookvrij met uitzondering van één aangewezen rookplek uit het zicht. Sommige sportverenigingen werken in fasen toe naar een geheel rookvrije sportaccommodatie. 'Wij adviseren een geheel rookvrij-beleid. Dat is het duidelijkst en meest doeltreffend', laat de woordvoerder weten.

Rookverbod in wet

Wethouder Van Helden van Sport laat weten dat er '(nog) geen algemeen rookverbod voor buitensportaccommodaties in de Tabakswet is opgenomen.' De gemeente heeft wel bepaald dat de sportvoorziening (het sportveld) rookvrij moet zijn of worden.

'Gelet op de landelijke ontwikkelingen, van zowel sportbonden, sportkoepel NOC*NSF als Hartstichting, en de beleidslijn van de gemeente is een volledig rookvrije buitensportaccommodatie een logische volgende stap.' Intussen wordt jeugd tussen 4 en 18 jaar door de gemeente geïnformeerd over en gestimuleerd tot een actieve en gezonde leefstijl.

Er zijn in Nederland nu bijna 400 voetbalclubs geheel of gedeeltelijk rookvrij. Hockeyclubs zijn relatief het hardst op weg: van de 184 verenigingen is meer dan de helft van alle hockeyclubs geheel of gedeeltelijk rookvrij. De meeste rookvrije sportclubs zijn in Zuid-Holland (188), Noord-Holland (180) en Gelderland (136).

'Hoe meer terreinen er rookvrij zijn, hoe minder kinderen in aanraking komen met roken. Uiteindelijk willen we er naartoe, dat het normaal is niet te roken op een sportvereniging. En dat gaat de goede kant op', zegt directeur Floris Italianer van de Hartstichting en voorzitter van de Alliantie Nederland Rookvrij.

Sportclubs twijfelen nog vaak bij het rookvrij maken van hun accommodatie. Ze zien handhaving als een belemmering of zijn bang voor reacties van bijvoorbeeld rokers. Italianer: 'De ervaring leert dat invoeren van rookvrij-beleid in de praktijk vaak meevalt en de reacties over het algemeen positief zijn'.


Vragen over toekomst Dierenweide

Ingezonden n door CDA Katwijk. Na de berichten over de mogelijke sluiting van Dierenweide Westerhaghe in Rijnsburg hebben CDA raadsleden Lisette van der Maden en Dick Oudwater informatieve vragen gesteld.

Nog geen jaar geleden zijn er namelijk een aantal bijeenkomsten geweest waarin met betrokkenen is gesproken over uitbreiding van de dierenweide tot een gemeenschappelijke ruimte. De dierenweide zou gaan samenwerken met de Stichting Meet en Greet Westerhaghe, het onderwijs (het nabij gelegen Wellantcollege en de Julianaschool), het Welzijnskwartier en nog een aantal zorgpartijen. Zorgaanbieders 's Heeren Loo, Gemiva-SVG Groep en Raamwerk werden expliciet genoemd. Ook werd er een intentieverklaring ondertekend.

Van der Maden: "Hier hebben we helemaal niets meer over gehoord terwijl het destijds groots is aangekondigd. De berichten rond eventuele sluiting verbaasde ons dan ook." De twee raadsleden vragen nadrukkelijk naar de uitkomst van dit initiatief en de huidige stand van zaken. Ook vragen zij hoe het beheer en de verzorging van de dieren in Westerhaghe op dit moment precies geregeld is.

Sociaal maatschappelijke functie?

Als onderdeel van een pakket met forse bezuinigingsmaatregelen noemt het college het "afstoten van dierenweide Westerhaghe" als een van de opties. De kosten zijn op dit moment 33.500 per jaar en het college heeft hier in het vervolg nog 10.000 voor over. Als reden wordt gegeven dat het onderhoud geen kerntaak van de gemeente is. Bij de toelichting op de bezuiniging valt te lezen dat er gesprekken worden gevoerd voor een privatisering met maatschappelijke invulling van de dierenweide en dat het voortbestaan alleen in combinatie met een sociaal maatschappelijke functie mogelijk is. Van der Maden: "In hoeverre hangen de eerdere plannen samen met deze ambitie? Om straks in de raad goed te kunnen oordelen is het voor ons prettig hier nu snel duidelijkheid over te krijgen."

Oudwater: "Voordat we allerlei conclusies trekken willen wij weten wat dit allemaal precies betekent. De komende weken gaan we met het college in gesprek over de bezuinigingen en zullen wij onze prioriteiten stellen. De toekomst van de dierenweide, mogelijk in een nieuwe functie en in samenwerking met de samenleving, is daar zeker een van. Rijnsburg is al niet rijkelijk bedeeld als het om dit soort voorzieningen gaat. Wij zien de antwoorden dan ook met interesse tegemoet en houden u via onze Facebook-pagina en website graag op de hoogte. Voor vragen kunt u altijd mailen naar fractie@cdakatwijk.nl.". | Foto: pr.