In Memoriam

Wim Hoppezak, lief levendig en luisterrijk

Vakman n Aardig, aimabel, aaibaar. Welke termen je ook op hem loslaat, zo zal hij voor velen in het geheugen blijven.

Helaas is vorige week zaterdagavond Wim Hoppezak (82) overleden, een paar dagen voor zijn 83e verjaardaag. Hij was al geruime tijd ziek. Hoppezak genoot grote bekendheid in Leiden en omgeving vanwege zijn kledingverhuurbedrijf aan de Pieterskerkgracht, ook wel 'de grootste verkleedkist van Nederland' genoemd. Jaarlijks verzorgt de firma de 3-oktoberoptocht.

Alleen al de naam Wim Hoppezak doet mensen glimlachen. Hoppezak begon op zijn 24ste voor zichzelf als kledingverhuurder en grimeur. Hij werkte 25 jaar voor de televisie en kreeg zo minister-presidenten in zijn stoel. Hij was een vakman pur sang, die tot op hoge leeftijd assistentie in de zaak, die door zoon André en schoondochter Adrienne wordt gerund.

Hij bouwde een volstrekt unieke onderneming op, waar niet alleen Leidenaars maar ook mensen uit de verre omgeving naar toekwamen. Van het bekende hoekpand in Oegstgeest verhuisde hij met zijn kledingverhuurbedrijf naar de Pieterskerkgracht waar hij een stevige stempel drukte op de stad en omgeving.

Omliggende dorpen

De man met zijn karakteristieke krulsnor en geweldige humor was meer dan een bekende Leidenaar. Misschien werd hij in de vele dorpen in de omgeving nog wel het meest bekend door het schminken voor de diverse toneelverenigingen die de streek toen rijk was. Iedereen kende hem of wist hem te vinden. Hij leerde het vak van zijn vader Gerard, maar toen zijn zoon André de leeftijd kreeg om mee te gaan, leerde hij hem al gauw de kneepjes van het vak.

Schminken was zijn grote liefde. Dat maakte hem ook een van de besten van Nederland. Naast dat hij mensen mooier kon maken, kon hij ze ook transformeren tot andere persoonlijkheden. Zijn kostuumverhuur beslaat meer dan 60.000 stuks en bestaat uit de meest bijzondere kostuums. Van klein tot groot, Iedereen wist Wim te vinden en Wim kende iedereen. Geen onderscheid in wie men was.


Actief

Wim werd in 2014 lid in de orde van Oranje-Nassau en Hoppezak Kledingverhuur kreeg bij het eeuwfeest in 2017 de erepenning van de stad. De laatste twintig jaar woonde en leefde Wim met zijn al even stralende vrouw Jantien in Rijnsburg en Voorschoten. In Rijnsburg voelde hij zicht thuis, hij grimeerde decennialang toneelgroep het Centrum en was daar jarenlang actief lid van het Shantykoor. Leiden heeft bij hem altijd een bijzondere plaats ingenomen.

Hij overleed zaterdag 11 mei jongstleden, een kleine week voor zijn 83ste verjaardag(16 mei) en werd na een gigantisch drukke condoleancebijeenkomst vrijdagavond, in besloten kring begraven.