Het is niet de bedoeling dat ondernemers gebruik maken van de milieuparken. | Foto: Piet van Kampen.
Het is niet de bedoeling dat ondernemers gebruik maken van de milieuparken. | Foto: Piet van Kampen. Foto: Piet van Kampen

Milieuparken in Katwijk beter beschikbaar

n Verzamelcontainers niet voor ondernemers

Scheiden n Ondernemers in Katwijk hebben eerder deze maand een brief gekregen met het verzoek hun afval niet in de verzamelcontainers in de wijken te gooien. Deze containers zijn namelijk bedoeld voor en berekend op het inzamelen van huishoudelijk afval. Dat laat de gemeente weten in een persbericht.

Tijdens de wijkbezoeken die wethouder Corien van Starkenburg in januari hield, was een veelgehoorde opmerking dat de containers in de milieuparkjes vaak vol waren en dat inwoners hun afval daar dan niet kwijt konden. Een grote ergernis.

'Tijdens de wijkbezoeken heb ik veel inwoners gesproken over afval en deze ergernis werd vaak genoemd', aldus de wethouder. 'Het ís natuurlijk ook vervelend als je netjes wilt sorteren en dan je plastic en papier weer mee naar huis moet nemen.'

Na onderzoek bleek dat een van oorzaken van dit probleem is dat ondernemers ook gebruik maken van deze verzamelcontainers. Begrijpelijk, maar niet de bedoeling. Ondernemers betalen namelijk geen afvalstoffenheffing zoals inwoners.

Daarom kregen zij allemaal een brief met het verzoek om geen gebruik meer te maken van de milieuparkjes en zelf te zorgen voor een contract voor hun bedrijfsafval.

De gemeentelijke opsporingsambtenaren (GOA's) zullen de containers regelmatig controleren. Als zij bedrijfsafval aantreffen en kunnen achterhalen wie de eigenaar is, kan dit leiden tot een flinke boete voor de ondernemer.

Dagelijks controle milieuparkjes

Naast deze maatregel worden de 16 drukste milieuparkjes al een aantal weken 2 x per dag gecontroleerd. Medewerkers kijken dan of er containers vol of verstopt zijn en verhelpen dat direct. Ook zorgen ze ervoor dat als er spullen naast de container staan, deze opgeruimd worden.

Het controleren van de containers zorgt ervoor dat de gemeente inzicht krijgt in de oorzaak van de problemen die zich soms voordoen. Zo is een voorzichtige eerste conclusie tot nu toe dat de containers meestal niet vol, maar verstopt zijn. Als we met zekerheid weten wat de oorzaak is, nemen we maatregelen om ervoor te zorgen dat de parkjes altijd goed te gebruiken zijn.

Zelf kunt u nu al iets doen om ervoor te zorgen dat de containers niet verstopt raken. Maak bijvoorbeeld kartonnen dozen plat en klein voor u ze in de papiercontainer gooit. Een gooi niet te grote plasticzakken in de plasticcontainer. Er past een zak van maximaal 60 liter in de opening.

Meer tests

Uit de wijkbezoeken zijn nog meer ideeën en suggesties naar voren gekomen. In de zomerperiode wordt een aantal tests gedaan met de meest genoemde ideeën in diverse wijken in de gemeente. 'Want we hebben de opdracht én de ambitie om afval beter te sorteren. Nu scheiden we nog zo'n 50% van ons afval en we willen en moeten ernaar toe om 75% van ons afval gescheiden aan te leveren. Steeds minder restafval en steeds méér papier, plastic en GFT. Veel beter voor het milieu maar ook voor onze portemonnee.'

Hogere rekening

Het verbranden van restafval wordt namelijk steeds duurder. Dit jaar moet de gemeente al €400.000 meer betalen voor dezelfde hoeveelheid restafval.

De verwachting is dat dit volgend jaar nog veel duurder wordt. Een rekening die uiteindelijk door u als inwoner wordt betaald. Hoe de tests er precies uit gaan zien, wordt nog verder uitgewerkt. Binnenkort hoort u daar meer over.


Project Locatie Valkenburg twee keer in raad vanavond

De n gemeenteraad neemt vanavond een besluit over de kredietaanvraag van 3,8 miljoen euro werkzaamheden rondom de Project Locatie Valkenburg. Verschillende partijen hebben vorige week donderdag al aangegeven akkoord te gaan, ondanks enige twijfel of er wel 2,4 miljoen verhaald kan worden op ontwikkelaars.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Op het voormalige vliegkamp Valkenburg moeten de komende jaren 5.000 woningen gebouwd worden voor de regio, waarvan een deel voor Katwijk, 20 hectare bedrijventerrein en ruimte voor groen en recreatie.

Voordat er daadwerkelijk huizen gebouwd gaan worden, is er eerst een samenwerkingsovereenkomst (SOK) nodig met onder meer de provincie Zuid-Holland en het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). Daar wordt al jaren over gesproken en die SOK komt ongetwijfeld ook aan de orde in een besloten bijeenkomst eerder vanavond over 'Stand van zaken project locatie Valkenburg'.

In de openbare raadsbijeenkomst van vorige week lieten raadsleden toch iets van hun vrees doorschemeren over die SOK.

'We willen huizen bouwen die de mensen willen en niet waar ontwikkelaars geld mee verdienen. Hou controle op dat gebied', zegt René Slootweg van GemeenteBelangen.

'We moeten bovenop de centjes en de samenwerking zitten om met elkaar een mooi gebied te maken', vindt Nico van Hoogdalem (VVD Katwijk).

'Het is van belang om in alles de regie te houden', voegt Ton de Vries (ChristenUnie) er aan toe. Zo denkt CDA er ook over.

Jaap Haasnoot van KiesKatwijk (en tegenwoordig statenlid Provincie Zuid-Holland) is zeer kritisch over de rol van de provincie. 'De provincie heeft Katwijk een oor aangenaaid. Zorgpunt is of Katwijk wel op een goede manier aan het stuur blijft.'

'De volgende keer spreken we in vertrouwen over de te maken afspraken met onder andere het RVB', belooft wethouder Gerard Mostert. Dat gebeurt dus eerder vanavond in een besloten raadssessie, waarna in de vergadering de raad een besluit neemt over die 3,8 miljoen euro.