Mobiliteit en veiligheid in het verkeer is ook met de scootmobiel erg belangrijk. | Foto: pr.
Mobiliteit en veiligheid in het verkeer is ook met de scootmobiel erg belangrijk. | Foto: pr. Foto: pr

Veilig op pad met scootmobiel Weer vertrouwd in het verkeer

Cursus n Beginnende scootmobielrijders vertrouwd maken zowel in theorie als praktijk is de doelstelling van de cursus 'veilig op pad'.

Vorige week woensdag organiseerde Veilig Verkeer Nederland afdeling Katwijk in samenwerking met Welzijnskwartier en gemeente Katwijk ook dit jaar weer deze cursus.

De opzet van deze cursus is om mensen, die recent een scootmobiel hebben aangeschaft of om welke reden dan ook een lange tijd geen gebruik te hebben gemaakt van hun scootmobiel, vertrouwd te maken in het verkeer, eventuele angst te overwinnen, vrijheid en mobiliteit te geven.

Dat deze cursus geen overbodige luxe is blijkt wel uit gegevens dat er verhoudingsgewijs veel ongelukken gebeuren met deze vorm van vervoer, dit gezien de onzekerheid en relatief hoge leeftijd van de nieuwe gebruikers. In totaal deden er 23 deelnemers aan de cursus mee.

De opening werd verricht door wethouder mevrouw Corien van Starkenburg. Zij benadrukte dat mobiliteit en veiligheid in het verkeer ook met de scootmobiel erg belangrijk is.

Het dagprogramma bestond uit een theorie – en praktijkgedeelte. Aan de hand van een computerprogramma werd het theoriegedeelte gepresenteerd. Er werden verkeerssituaties nagebootst en de deelnemers werden attent gemaakt op waar men op moet letten en hoe zich te gedragen in het verkeer. Dit theorie gedeelte werd vervolgens in praktijk gebracht door een route te rijden in Katwijk en Rijnsburg onder toeziend oog van een rit begeleider. Om de dag compleet te maken bestond de mogelijkheid om tussen de bedrijven door de scoot-mobiel technisch te laten onderzoeken. Ook was er een opticien en audicien aanwezig om ogen en oren te laten testen. Hier werd dan ook veelvuldig gebruik van gemaakt. Het was een zonnige en leerzame dag.