Het vriendenteam Moving Friends vorig jaar bovenop de Mont Ventoux. | Foto: pr
Het vriendenteam Moving Friends vorig jaar bovenop de Mont Ventoux. | Foto: pr Foto: pr

'Friends Moving' beklimt opnieuw Mont Ventoux in strijd tegen MS

n Voor Rijnsburger Erik van der Plas was niet deelnemen geen optie

Het n vriendenteam Friends Moving doet voor de tweede keer mee aan het sportieve evenement 'Klimmen tegen MS'. Tijdens dit evenement op maandag 10 juni beklimmen ze één, twee of zelfs drie keer de Franse berg Mont Ventoux. Het team bestaat uit Erik van der Plas en Merryn van Velzen, Wouter Rhijnsburger, Tessa van Alphen, Debbie van Alphen en Nico Boot, allemaal wonend of opgegroeid in Rijnsburg, Katwijk en Valkenburg. Samen met meer dan 600 deelnemers hopen ze hiermee zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte Multiple Sclerose (MS).

Je bent jong, leidt een actief leven, een groot wintersportliefhebber en elk jaar wel één of twee weken op een snowboard te vinden in de Alpen. In het nieuwe wintersportseizoen realiseer je, als je voor de eerste keer op de sneeuw staat, dat je totaal geen controle meer hebt over jouw snowboard en de afstanden die je normaal afdaalde per dag niet eens de helft van haalt in één hele week. Ook hele andere basale zaken zoals lopen, na drie kilometer wandelen kun je gewoon niet meer, wat doe je dan?

Klimmen tegen MS

Met tegenzin naar het LUMC voor onderzoek voor meer duidelijkheid te krijgen. De wereld zakt onder je voeten weg als de woorden Multiple Sclerosis worden uitgesproken door de neuroloog. Veel vage klachten in de aanloop van deze uitslag worden wel duidelijk.

Mensen met Multiple Sclerosis (MS) hebben allemaal wel een soort gelijke ervaring, het verhaal hierboven is het verhaal van Rijnsburger Erik van der Plas. Het slechte nieuws kreeg hij te horen op zijn 29ste verjaardag, nu twee jaar geleden. Wat MS was, wist hij al, omdat zijn moeder hiermee gediagnostiseerd was in 2010.

Op het moment van het slechte bericht stond hij op een groot kruispunt zijn mijn leven, wat te doen nu? Bij de pakken neerzitten kon hij niet en had een doel nodig om

naar toe te werken. Na wat surfen op internet kwam hij op de MoveS-pagina, waarop het evenement 'Klimmen tegen MS' op de agenda stond. De Mont Ventoux beklimmen tegen MS en niet deelnemen was op dat moment geen optie meer. Zo nam hij deel in 2018 voor de eerste keer aan Klimmen tegen MS.

De aanloop van de eerste deelname heeft hij niet alleen gedaan. Toen vrienden hadden vernomen de Mont Ventoux te beklimmen waren er direct wat sportievelingen die zonder enige aarzeling dit avontuur samen met Erik aangingen. Het team Friends Moving was geboren en na editie 2018 staat in 2019 het team over ruim drie weken weer aan de start in Malaucène aan de voet van de Mont Ventoux.

In Nederland hebben circa 17.000 mensen de diagnose MS. Deze chronische ziekte tast het zenuwstelstel aan en zorgt bij patiënten voor neurologische stoornissen, zoals krachtsvermindering, invaliditeit en vermoeidheid.

Er wordt veel onderzoek gedaan naar het ontstaan en de behandeling van MS. Daarnaast is er veel aandacht voor begeleiding. Maar een medicijn dat de ziekte kan voorkomen of stoppen is er nog niet. Hiervoor is meer onderzoek nodig.

sponsoring

Het initiatief Klimmen tegen MS brengt al zes jaar lang mensen in beweging tegen MS. Elk jaar beklimmen honderden mensen lopend of fietsend, geheel of in estafettevorm, met en zonder MS, jong en oud de Mont Ventoux om geld op te halen voor onderzoek naar MS..

Klimmen tegen MS is het grootste evenement tegen MS in Nederland en wordt georganiseerd door een vaste kern en heel veel vrijwilligers die de ziekte van nabij meemaken.

Wil je team Friends Moving steunen in hun strijd tegen MS? Steun dan hun deelname via

doneer.friends.moving of

deelnemers.klimmentegenms.nl > projects/friends-moving. Je kunt ze een bericht sturen en sponsoren. Hier volg je ook hun voortgang in de voorbereiding op Klimmen tegen MS.

De wereld zakt onder je voeten weg als Multiple Sclerosis wordt uitgesproken

In de aanloop naar Klimmen tegen MS organiseert Lionsclub Rijnsburg-Valkenburg voor team Friends Moving op 29 mei het veertiende Rijnsburgs Open Golftoernooi om extra sponsorgeld te verzamelen. Deelname aan dit toernooi is 95 euro per persoon. Hiervoor wordt een all inclusive-programma aangeboden met mooie prijzen voor de winnaars met afsluitende Nearywedstrijd en Chinees buffet.

Niet-golfende partners kunnen voor 25 euro meegenieten van het buffet. Het programma start om 13.15 en wordt afgesloten omstreeks 20.00 in het clubhuis van OGC. Inschrijven kan bij Kees Mulder, 06 37550255 of via cj.mulder@ziggo.nl.