Frankrijk vormt met Italië de kopgroep als het gaat om de grootste jaarlijkse wijnproductie. | Foto: pr.
Frankrijk vormt met Italië de kopgroep als het gaat om de grootste jaarlijkse wijnproductie. | Foto: pr. Foto:

Wijnproductie van Frankrijk

Frankrijk wordt wel het moederland van de wijn genoemd. Een toonaangevend wijnbouwland. Veel druivenrassen die wereldwijd bekend zijn, vinden hun herkomst in Frankrijk.
Dat de positie van Frankrijk als wijnbouwland altijd zo sterk is geweest heeft verschillende oorzaken. Wijnbouw komt in sommige delen van Frankrijk al tweeduizend jaar voor. Franse wijnbouwers weten welke druivenrassen op welke plaats het best gedijen. Frankrijk kent veel bodems die voor wijnbouw geschikt zijn. De ligging van Frankrijk ten opzichte van de bevolkingscentra van Noordwest-Europa is strategisch gunstig. Hierdoor ontstond er in een ver verleden al een levendige handel in wijnen.

Door de eeuwen heen heeft de kerk een belangrijke rol gespeeld voor de wijnbouw in Frankrijk. Aan het einde van de vierde eeuw verklaarde keizer Theodosius het christelijk geloof tot officiële staatsgodsdienst. In Frankrijk nam niet alleen het aantal kerken en kloosters toe, maar ook werden er steeds meer wijngaarden aangelegd. Voor de mis was immers naast brood ook wijn nodig. In vrijwel alle delen van het land werden wijnstokken aangeplant. In die tijd bezat de kerk verreweg de meeste wijngaarden.

Frankrijk bestaat grofweg uit tien verschillende wijngebieden. Alle streken hebben hun eigen wijndruiven en eigen manieren van wijn maken. De meest noordelijke streek is Champagne met zijn heerlijke mousserende wijnen, de meest zuidelijke streek is de Languedoc Roussillon, met wijnen in verschillende stijlen: rood en wit, zoet en droog. De bekendste gebieden zijn de Bourgogne en Bordeaux. Wijnbouwers van over de hele wereld proberen wijn te maken in Bourgogne- of Bordeauxstijl.

En dan zijn er nog tal van andere aantrekkelijke streken: de Elzas met zijn fluté d'Alsace, de bekende slanke groene fles. De Provence, waar de beste roséwijnen vandaan komen. De Rhône heeft z'n Châteauneuf du Pape. En dan hebben we nog de Loire. Het plaatsje Sancerre heeft de sauvignon blanc zijn bekendheid gegeven. De crispy witte wijn werd in de jaren zeventig van de vorige eeuw razend populair in Parijs. Inmiddels zijn er wereldwijd veel fans bijgekomen.

Frankrijk vormt met Italië de kopgroep als het gaat om de grootste jaarlijkse wijnproductie. Die positie levert een prachtig palet aan verschillende en mooie wijnen op. Ga je deze zomer met vakantie naar Frankrijk, laat je dan verrassen door wijnen uit de streek en leef een paar weken als God in Frankrijk.

Linda Driebergen,
Register Vinoloog

Eigenaresse van De Oude Keuken
cursuslocatie voor wijncursussen
Restaurant op afspraak
Katwijkerweg 16

www.deoudekeuken.com of zie facebookpagina

Afbeelding